Kitovi u kolovozu (1987)

The Whales Of August (Originalni naziv)

drama

Priča o hrabrosti, ljubavi, smijehu, uspomenama i dostojanstvu starenja

 
Režija: Lindsay Anderson
Scenarij: David Berry
Uloge: Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern, Harry Carey Jr.

Filmografija

Lindsay Anderson režirao je ovu ljupku, jednostavnu priču u kojoj glume dvije legendarne američke glumice Bette Davis i Lillian Gish, o dvije starije žene koje se osvrću na svoje živote i ujedno planiraju budućnost dok čekaju da vide kitove koji se sele kako će proći kraj njihovoa ljetnikovca na obali Mainea.

Radnja filma „Kitovi u kolovozu“ smještena je na otoku Maineu na kojem su dvije sestre provele preko 60 ljeta. Kao mlade žene u dugim haljinama i velikim šeširima trčale su prema obali da bi gledale kitove kako se igraju i izranjaju na površinu. Bili su to sretni i mirni dani. Ali kitovi su odavno otišli, simbolizirajući na taj način čežnju za životom koji je također nestao. Supruzi sestara umrli su, a Sarah (Lillian Gish) i Libby (Bette Davis) vezane su međusobnom ovisnošću koja stalno nateže njihovu krhku ravnotežu.

Sarah, romantičarka koja čezne za novim prozorom s pogledom na ocean, ima društvo najbolje prijateljice i susjede Tisha (Ann Sothern), a tu su i upitne namjere g. Maranova (Vincent Price), šarmantnoga i sumnjivoga gospodina čije je korijenje u carskoj Rusiji. Obilježje je slijepe i izravne Libby skrušenost povezana s ciničnim humorom, kao i ponos svojom ljepotom koju i dalje predstavlja njezina duga bijela kosa koju Sarah svaki dan češlja. Tu je također i Joshua Brackett (Harry Carey Jr..), osorni majstor koji se također mora pomiriti s neizbježnom prolaznošću.


Komentari (0)

Foto