Alamo (1960)

THE ALAMO (Originalni naziv)

akcija drama avantura vestern ratni povijesni

U utvrdi Alamo skupina hrabrih teksašana pruža otpor nadmoćnoj meksičkoj vojsci

Režija: John Wayne
Scenarij: James Edward Grant
Uloge: John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Richard Boone, Frankice Avalon

Filmografija

John Wayne spremao se punih deset godina režirati povijesni spektakl "Alamo", istinitu priču o hrabrom otporu 185 Teksašana i dobrovoljaca Davyja Crocketta. U projekt je uložen golem novac, sagrađena je replika slavne katoličke misije i poslije tvrđave, a mnogobrojni statisti, oružje i kaskaderi - uz pomoć specijalista za akcijske prizore - stvorili su jednu od najboljih bitaka ikada snimljenih na filmu.

Opširnije

Godine 1836. Texas je bio pokrajina Meksika. Pod vodstvom generala Sama Houstona (R. Boone) Teksašani se dižu protiv meksičke vlasti i organiziraju oružanu pobunu. Proglašavaju republiku i organiziraju vojsku, a meksički diktator, generalisimus Santa Anna, kreće na pobunjenike s golemom vojskom i oružjem. Za to vrijeme general Houston zapovijedi malenoj postrojbi pukovnika Williama Barretta Travisa (L. Harvey) da u staroj španjolskoj misiji zvanoj Alamo organizira otpor i zadrži meksičku vojsku dovoljno dugo kako bi se teksaške postrojbe okupile za odlučujući sukob.

Travis ima svega dvadesetak ljudi, no zapovjednik lokalnih dobrovoljaca, pukovnik James Bowie (R. Widmark), premda odavno u sukobu s Travisom, pristaje pridružiti se Travisovim ljudima. U gradić San Antonio, pokraj Alama, stiže i bivši senator Davy Crockett (J. Wayne) sa svojim dobrovoljcima iz Tennesseea, te se i oni, nakon vijećanja, pridruže Travisovim i Bowievim vojnicima. Svi zajedno, njih 185, dočekuju dolazak 7.000 Santa Anninih dobro uvježbanih i vrhunski naoružanih vojnika te odbijaju generalov poziv na predaju. Počinje bitka koja traje danima.

Foto

Komentari (7)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >