Ispod planeta majmuna (1970)

BENEATH THE PLANET OF THE APES (Originalni naziv)

akcija sf

Američki astronaut daje se u potragu za članom nestale svemirske ekspedicije

 
Režija: Ted Post
Scenarij: Paul Dehn
Uloge: Charlton Heston, James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, ...

Filmografija

"Ispod planeta majmuna" drugi je od ukupno pet filmova iz serijala Planet majmuna, ujedno i zadnji u kojem se pojavljuje legendarni Charlton Heston. Riječ je o vrlo solidnom ostvarenju zanimljive ambijentacije i dizajna te sigurne režijske izvedbe Teda Posta, a duh vremena u njemu je itekako vidljiv u kritičkom odnosu spram hladnoratovske utrke supersila u naoružanju, na koju se ovaj film alegorijski referira.

Nakon što je u dalekoj budućnosti astronaut Taylor shvatio da je planet majmuna na kojem se našao zapravo Zemlja, na isti se planet spušta nova ljudska letjelica, s posadom koja je pošla u potragu za Taylorom. Međutim, spuštanje svemirske letjelice preživio je samo astronaut Brent, koji susreće Taylorovu družicu Novu i želi od nje saznati što se dogodilo s Taylorom. Međutim, njih dvoje uskoro padnu u majmunsko zarobljeništvo, gdje im znanstvenica Zira, koju je Taylor prethodno iznimno zainteresirao, i njezin suprug Cornelius pokušavaju pomoći.

Naposljetku Brent i Nova uspiju pobjeći iz majmunskih uza, te otkriju tajno podzemno područje u kojem čudan religijski kult obožavanja atomske bombe njeguje skupina ljudi telekinetičkih sposobnosti. Ispostavi se da je u njihovom zatočeništvu i Taylor...


Komentari (0)

Foto