Wendy i Lucy (2008)

Wendy And Lucy (Originalni naziv)

drama

Život jedne žene mijenja smjer prema potencijalno isplativom ljetnom poslu na Aljaski

 
Režija: Kelly Reichardt
Scenarij: Jonathan Raymond
Uloge: Michelle Williams, Lucy, Will Oldham, John Robinson

Filmografija

"Wendy i Lucy", višestruko nagrađivani film redateljice Kelly Reichardt, na sjajan se način bavi pitanjem simpatija i darežljivosti na rubnim dijelovima američkog života, otkrivajući granice i dalekosežnost ljudskog osjećaja međusobne dužnosti u teškim vremenima.

Wendy (M. Williams) je bez novca, više nema ni za hranu. Da stvar bude gora, u Oregonu joj se pokvari auto. Kad u samoposluzi pokuša ukrasti limenku pseće hrane, mladi nadobudni pomoćnik je opazi i odvede šefu, prijave je policiji, a na policiji je zadrže pola dana. Wendy se brine što će biti s Lucy, koju je ostavila pred trgovinom, koja je gladna, ne zna gdje je Wendy i nitko je u mjestu ne poznaje. Zaista, kad izađe, kujicu više ne može naći, niti itko zna gdje je...

Ovaj izvrstan film osvojio je niz nagrada: Grand Prix u Gijonu za režiju; nagradu Russell u Dallasu za režiju; Independent Spirit za glavnu žensku ulogu i najbolji film; OFCS (online filmski kritičari) za glavnu žensku ulogu; u Torontu nagradu TFCA za najbolju žensku ulogu i za najbolji film. U Cannesu je bio prikazan u sekciji Un certain regard.

Film je režirala Kelly Reichardt, svestrana redateljica mlađe srednje generacije, koja je zapažena po nezavisnim i eksperimentalnim filmovima. Do sada je režirala šest dugometražnih igranih i jedan kratki film, ali nijedan nije prošao nezapaženo, a većina je i nagrađena. Scenarij za film Wendy i Lucy napisala je u suradnji s Jonom Raymondom, prema njegovoj priči Night Choir. Jon Raymond radio je s Kelly Reichard na više njezinih filmova, a poznat je i po višestruko nagrađenoj drami Mildred Pierce, koja je osvojila dva Primetime Emmyja i dvadesetak nominacija.


Komentari (1)

Foto