Mandolina kapetana Corellija (2001)

CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Film s temom ljubavi i rata prema istoimenom bestseleru romanopisaca Louisa de Bernièresa

 
Režija: John Madden
Scenarij: Shawn Slovo
Uloge: Nicolas Cage, Penélope Cruz, John Hurt, Christian Bale, David Morrissey, ...

Filmografija

Romantična ratna drama temeljena na bestseleru Louisa de Bernièresa, „Mandolina kapetana Corellija" je film koji će svojom toplinom, nježnošću i prekrasnim mediteranskim ambijentom u koji je smješten otopiti i srce najčvršćega gledatelja. Redatelj John Madden iskusnom je rukom povezao različite - ljubavne i ratne - motive ove priče u skladnu filmsku cjelinu, natopljenu morem i mirisom maslina, te ozvučenu prekrasnom glazbom.

Grčki otok Kefalonija, 1940. Pelagia (P. Cruz) je odlučna mlada žena koja živi s ocem liječnikom dr. Iannisom (J. Hurt) uživajući u idiličnoj svakodnevici usred Jonskog mora. No rat se primiče i Kefaloniji, a Pelagijin mladić Madras (C. Bale) ni ne dvoji da se treba priključiti otporu protiv talijanskih okupacijskih snaga koje nadiru iz Albanije. Nakon što okupator uz pomoć njemačkih saveznika zauzme otok, na njega stigne i satnik talijanske vojske te ujedno prevoditelj Antonio Corelli (N. Cage) kojega puno više zanimaju glazba i mandoline nego li ratovanje daleko od kuće. Premda je Pelagia u početku nepovjerljiva prema šarmantnu talijansku časniku, Corelli malo-pomalo počne stjecati njezino povjerenje. Njezino zbližavanje s Talijanom prati Madrasova majka Drosoula (I. Papas)...
Film Mandolina kapetana Corellija je djelo britanskog romanopisaca Louis de Bernièresa koje je režirao je Britanac John Madden proslavljen "Zaljubljenim Shakespearom" koji mu je donio nominaciju za Oscara. Madden je, inače, uskočio u projekt nakon odustajanja redatelja Rogera Michella (Ja u ljubav vjerujem, Changing Lanes) koji je pretrpio srčani udar.
S reputacijom hitmakera kojemu leže povijesne romantične priče novi je redatelj okupio poznatu glumačku ekipu na čelu s oskarovcem N. Cageom (Napuštajući Las Vegas, Adaptacija) u ulozi naslovnog junaka, a partnerica mu je P. Cruz (Vraćam se, Sve o mojoj majci) koja se izvrsno snašla u ulozi srčane Pelagije. K tome, film je podsjetio na slični tematski mozaik u Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo" talijanskog redatelja Gabrielea Salvatoresa. Fokusiranje na ljubavnu priču i sredozemne ljepote rezultiralo je pravim turističkim procvatom u Kefaloniji, jer "Mandolina kapetana Corellija" plijeni upravo svojom vizualnom stranom te dopadljivim humornim diskursom. U ostalim su ulogama britanski glumci, veteran J. Hurt (Ponoćni ekspres, Čovjek-slon) i aktualni Batman C. Bale (Američki psiho, Carstvo sunca) te grčka zvijezda međunarodnog ugleda I. Papas (Z, Ifigenija).

Komentari (4)

Foto