Džepni nožić (1992)

HET ZAKMES (Originalni naziv)

dječji

Dogodovštine dječaka koji krene vratiti džepni nož prijatelju koji je odselio u drugi grad

 
Režija: Ben Sombogaart
Scenarij: Sjoerd Kuyper
Uloge: Olivier Tuinier, Genio de Groot, Adelheid Roosen, Verno Romney

Filmografija

Film je nagrađen Emmyjem za scenarij, a napisao ga je prema svom romanu Sjoerd Kuyper (1952), poznati nizozemski pisac, televizijski i filmski scenarist.

Mees (O. Tuinier) ima šest godina, uglavnom živi s ocem (G. de Groot), jer je majka (A. Roosen), poznata pjevačica, neprekidno na turnejama. Otac se brine o Meesu, kuha i posprema, iako nije osobito vješt, a Mees mamu više vidi na videu nego u živo. Još gore mu je kad mu njegov najbolji prijatelj Tim (V. Romney) kaže da se seli u drugi grad. Na rastanku, Tim mu pokazuje džepni nož koji je dobio na dar. Greškom, nož ostaje kod Meesa i Mees na sve načine pokušava doći do Tima, kako bi mu ga vratio. Kad mu učiteljica zaplijeni Timov nož i spremi u svoju ladicu, Mees uzme sličan tatin nož, potajno otvori učiteljičinu ladicu i zamijeni noževe. Naravno da će otac to doznati, pa će dječak biti kažnjen. Kad Mees pokuša vlakom otputovati u grad u koji se Tim preselio, zaboravi nož na blagajni na kojoj se prodaju karte, ali na neobičan način ponovno dođe do njega. No, nikako da dođe do Tima... dok mu odjednom ne sine da se prijavi na natjecanje za glazbene talente...

Redatelj Ben Sombogaart (1947.) iza sebe ima niz filmova za djecu i velik broj najuglednijih filmskih nagrada na svjetskim festivalima: UNICEF-ovu nagradu za film "De jongen die niet meer praate", njegov najnagrađivaniji film, zatim više nagrada za film "Abeltje", koji su naši gledatelji također imali priliku gledati, itd. I film "Džepni nožić" osvojio je dvije najuglednije nizozemske filmske nagrade za režiju, Cinekid i Golden Calf.


Komentari (0)

Foto