Stražar (1977)

THE SENTINEL (Originalni naziv)

triler horror

Uspješnu manakenku počinju mučiti zastrašujuće noćne more kada preseli u novi stan

 
Režija: Michael Winner
Scenarij: Michael Winner, Jeffrey Konvitz
Uloge: Cristina Raines, Chris Sarandon, Martin Balsam, John Carradine, ...

Filmografija

Intrigantan i uzbudljiv horor/triler suscenarista i redatelja Michaela Winnera (Chatova zemlja, Posmrtna želja 1-3, Veliki san, Sastanak sa smrću) uspjela je adaptacija istoimenog bestselera.

Manekenka Alison Parker (C. Raines) mlada je Njujorčanka koja naizgled ima sve što se poželjeti može. Uspješna je u poslu u kojem uživa, u vezi je s odvjetnikom i udovcem Michaelom Lermanom (C. Sarandon), a uz pomoć dečka i najbolje prijateljice Jennifer (D. Raffin) upravo je odlučila preseliti se u novi stan. Ubrzo primijeti da je okružena neobičnim i bizarnim susjedima. Osim starog Charlesa Chazena (B. Meredith), čovjeka koji obožava svoju crnu mačku, tu su ekscentrična Gerde Engstrom (S. Miles) i njezina osebujna djevojka Sandra (B. D´Angelo), a na petom katu živi i povučeni slijepi svećenik Matthew Halliran (J. Carradine). Alison uskoro počne doživljavati zastrašujuće vizije, a u snovima je stanu mučiti tjeskobne noćne more u kojima sanja da ubija vlastitog oca. Kad Michael primijeti njezinu zabrinutost i potištenost, za pomoć se obrati profesoru Ruzinskom (M. Balsam). A kad se Alison stanje pogorša, za slučaj se zainteresiraju detektivi Gatz (E. Wallach) i Rizzo (C. Walken), koji sumnjaju da je Michael ubio prvu suprugu. Detektivi uskoro otkriju da u kući ne živi nitko osim slijepog svećenika, te da je Alison vidjela duhove zloglasnih i odavno mrtvih ubojica....


Michael Winner je s Jeffreyem Konvitzom za samo četiri tjedna napisao scenarij filma, a pored Cristine Raines za njezinog partnera je odabran u to vrijeme ne osobito poznat glumac Chris Sarandon (Kuba, Ostermanov vikend, Predbožićna noćna mora, Opravdana sumnja, serije Felicity, Hitna služba, Sutkinja Amy).
U sporednim ulogama nastupa plejada velikih glumačkih zvijezda predvođena oskarovcem M. Balsamom (Psycho, Doručak kod Tiffanyja, Rt straha, Kvaka 22, Tora! Tora! Tora!, Ubojstvo u Orient Expressu, Svi predsjednikovi ljudi, Vatra svetog Elma, serija Dr. Kildare) i legendarnom A. Gardner (Snjegovi Kilimanjara, Mogambo, Bosonoga kontesa, Noći iguane, Mayerling, Biblija, Život i doba suca Roya Beana). Uz J. Carradinea (Poštanska kočija, Plodovi gnjeva, Put oko svijeta u 80 dana, Istinita priča o Jesseju Jamesu), nastupaju B. Meredith (Dolazi mladoženja, Taj nesigurni osjećaj, Rocky), E. Wallach (Sedmorica veličanstvenih, Kako je osvojen Divlji zapad, Dobar, loš, zao, Lovac, Kum 3, Praznik) i također oskarovac J. Ferrer (Moulin Rouge, Lawrence od Arabije, Najveća priča ikad ispričana, Putovanje prokletih, Fedora), a u maloj se ulozi pojavljuje i oskarovac C. Walken (Annie Hall, Lovac na jelene, Vrata raja, Milagro, Kralj New Yorka, Pakleni šund). Fotografiju potpisuje Richard C. Kratina (Ljubavna priča, Kosa).

Komentari (0)

Foto