Nećak (1998)

THE NEPHEW (Originalni naziv)

drama

Nakon smrti majke Irkinje mladi afroamerikanac odlazi u Irsku i otkriva tajne iz prošlosti

 
Režija: Eugene Brady
Scenarij: Jacqueline O'Neill, Sean P. Steele, Eugene Brady
Uloge: Donal McCann, Pierce Brosnan, Sinéad Cusack, Aislín McGuckin, Niall Tobin...

Filmografija

Nakon gotovo desetljeća izbivanja iz matične kinematografije, irski glumac hollywoodske karijere Pierce Brosnan (Zlatno oko, serija Remington Steele) vratio se u domovinu i ondje 1998. snimio film u čijoj je realizaciji sudjelovao s obje strane kamere. Tadašnji tumač Jamesa Bonda odlučio je pod okriljem svoje producentske kuće Irish Dream Team snimiti film "Nećak" koji također govori o "povratniku" na zeleni otok.

Na jednom od irskih otoka život protječe uobičajenim ritmom sve dok poznati mještanin Tony Egan (D. McCann) ne primi pismo u kojem dozna da je njegova sestra Karen preminula. Karen je, naime, prije dvadeset godina napustila Irsku i odselila se u New York gdje se udala i dobila sina. Iščekujući dolazak nećaka koji u Irsku stiže kako bi prah iz majčine urne prosuo po irskoj zemlji, Tony se iznenadi kada shvati da je mladi Chad Egan-Washington (H. Harper), kojega nikada prije nije vidio, Afroamerikanac. Prvotno se iznenađenje pretvori u rodbinsko zbližavanje, ali i otkrivanje postisnutih stvari iz prošlosti. I dok se Chadu svidi vršnjakinja Aislín Brady (A. McGuckin), Tony je i dalje na ratnoj nozi s njezinim ocem Joeom (P. Brosnan) koji nikad nije prežalio Karenin odlazak u SAD. S druge strane, Chad dozna da su ujak Tony i njegova majka imali težak odnos, baš kao i Tony i njegova bivša ljubav Brenda O'Boyce (S. Cusack) koja bdije nad svojim sinom Peterom (L. Griffin), zaljubljenim u Aislín...

Film je režirao debitant Eugene Brady (pet godina kasnije snimio je i film Missing Brendon) koji je ujedno jedan od koautora izvorne priče, dok je cijeli projekt djelo irskih filmaša. Pierce Brosnan osim dužnosti koproducenta preuzeo je i jednu od uloga u filmu pri čemu upravo glumačka ekipa ostavlja izvrstan dojam. Ponajprije D. McCann (December Bride, The Miracle) koji je preminuo godinu dana nakon premijere filma, zatim američka TV zvijezda H. Harper (serija CSI: New York, The Visit), te A. McGuckin (Trojan Eddie, serija Heartbeat). U ostalim su ulogama S. Cusack (The Tiger's Tail, serija Have Your Cake and Eat It), N. Tobin (Daleki horizonti, serija Ballykissangel) i L. Griffin (Borstal Boy, serija Pure Mule).

Prekrasno snimljeni irski pejzaži direktora fotografije Jacka Conroya lišeni kiča te prepoznatljivi melos u radu skladatelja J. Patricka Duffnera čine film pravim maloekranskim putovanjem u jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na svijetu.


Komentari (0)

Foto