Most Waterloo (1931)

WATERLOO BRIDGE (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Mladi vojnik pomaže djevojci koja je prisiljena baviti se prostitucijom

 
Režija: James Whale
Scenarij: Benn W. Levy, Tom Reed
Uloge: Mae Clarke, Douglass Montgomery, Doris Lloyd, Ethel Griffies, Enid Bennett...

Filmografija

Izvrsna romantična ratna drama glasovitog redatelja Jamesa Whalea (Frankenstein, Nevidljivi čovjek, Frankensteinova nevjesta, Grešnici u raju), adaptacija kazališnog komada Roberta E. Sherwooda, dramatičara i scenarista koji je za scenaristički predložak remek-djela “Najbolje godine naših života” 1947. nagrađen Oscarom, još je jedan film čiju je sudbinu presudno obilježilo uvođenje zloglasnog Haysovog Produkcijskog koda.

London nekoliko godina prije početka Prvog svjetskog rata. Nakon što u novogodišnjoj noći posljednji put nastupi kao članica zbora, mlada Amerikanka Myra Deauvulle (M. Clarke) shvati da je ostala bez posla. Koju godinu kasnije, dok London pod uzbunama često nadlijeću njemački cepelini, Myra je još uvijek nezaposlena, a da bi preživjela, prisiljena je baviti se uličnom prostitucijom. Dok na mostu Waterloo tijekom zračne uzbune traži klijente, nepoznatoj starici pomogne skloniti se na sigurno. Kad joj se u tome pridruži i mladi vojnik, Myra otkrije da je riječ o 19-godišnjem Royu Croninu (D. Montgomery), također Amerikancu na službi u kanadskim kraljevskim postrojbama, koji je dobio dva tjedna za posjet obitelji. Myra mladiću otkrije da živi u skromnom stančiću gazdarice Hobley (E. Griffies), kojoj duguje stanarinu za tri tjedna. Kad Roy ponudi da će joj platiti zaostalu stanarinu i kupiti haljinu za kojom dugo čezne, Myra isprva prihvati, no zatim grubo odbije mladićev prijedlog. No Roy je uporan, pa se ujutro pojavi noseći veliki buket cvijeća…

Priča filma temeljena je na stvarnim događajima iz života dramatičara i scenarista Roberta E. Sherwooda . Međutim, zbog uvođenja Produkcijskog koda 1934. godine, akta koji je propisivao da se na filmu ne smiju prikazivati nemoralni sadržaji s grešnim junacima koji bi izazivali simpatije gledatelja, da se u umjetničkim i zabavnim djelima moraju poštovati tadašnji standardi «političke korektnosti», te da se na filmu ne smiju kršiti prirodni i ljudski zakoni odnosno afirmirati njihovi prekršitelji, distribucija filma “Most Waterloo” je zabranjena.

Premda je njegova redateljska karijera trajala razmjerno kratko, daroviti i kontroverzni britanski filmaš James Whale snimio je nekoliko uistinu antologijskih filmova, a najuspjeliji među njima je klasični horor “Frankenstein” (1931), koji je Borisa Karloffa pretvorio u jednog od najpoznatijih glumaca toga doba i ikonu žanra horora. U glavnoj ulozi nastupa M. Clarke (Naslovna stranica, Državni neprijatelj, Pat i Mike), a uz D. Montgomeryja (Male žene, Tajna Edwina Drooda, Put do zvijezda) njezini su partneri D. Lloyd (Alisa u zemlji čuda, Zatočenik dvorca Zenda, Moje pjesme, moji snovi) i B. Davis (Jezebel, Male lisice, Džep pun čuda, Što se dogodilo s Baby Jane, Sve o Evi, Trik je u zrcalima). Filmsku fotografiju potpisuje Arthur Edeson (Na zapadu ništa novo, Grimizna studija, Oni voze noću, Malteški sokol, Casablanca).


Komentari (0)

Foto