Coco Chanel i Stravinski (2009)

Coco Chanel & Igor Stravinsky (Originalni naziv)

drama romantika

Prelijepa Coco Chanel zavede slavnog ruskog skladatelja, Igora Stravinskog

 
Režija: Jan Kounen
Scenarij: Chris Greenhalgh
Uloge: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Yelena Morozova, Natacha Lindinger, ...

Filmografija

Ovo je ekranizacija dobro skrivane, kratke i strastvene romanse dvoje umjetnika koji su obilježili prošlo stoljeće, kraljice pariške mode Coco Chanel i slavnog ruskog skladatelja Igora Stravinskog. O aferi iz najviših umjetničkih krugova se mnogo šuškalo, no malo pisalo sve do objave romanesknog predloška za film "Coco & Igor" Chrisa Greenhalgha.

Pariz 1913. godine. Odvija se premijera dugo očekivanog avangardnog baleta "Posvećenje proljeća" cijenjenog, no ne do kraja shvaćenog ruskog skladatelja Igora Stravinskog (M. Mikkelsen). Balet izazove skandal, autor je izviždan, no već tada ugledna modna kreatorica, Parižanka Coco Chanel (A. Mouglalis) shvati njegove kvalitete. Upozna ga i među njima se razvije kratkotrajna strastvena veza koja nije obećavala da bi se mogla razviti u nešto dublje. Sedam godina kasnije, nakon rata, Coco odluči pomoći osiromašenom Stravinskom koji je sa svojom suprugom (Y. Morozova) i četvero djece pobjegao iz Rusije. Udomi ih u svojoj vikendici i, iako nije računala na obnovu odnosa, uzajamna strast ponovno će se razbuktati...

Ovo je vrlo solidan film koji prati glasovitu ljubavnu priču s početka 20. stoljeća, između francuske dizajnerice Coco Chanel i ruskoga skladatelja Igora Stravinskog. Ovu legendarnu vezu punu strasti i ljubomore ovjekovječio je roman iz 2002. godine pisca Chrisa Greenhalgha (ujedno i scenarista ovoga filma), na kojemu je i utemeljen filmska priča. Odlične rekonstrukcije vremena te prikaza složenog i strastvenog odnosa film je vrlo dobro ostvarenje koje plijeni sjajnom kamerom, kostimima i izvrsnim glumcima (osobito je sjajan danski glumac M. Mikkelsen te A. Mouglalis kao dvoje protagonista). Film je režirao Jan Kounen, nizozemski redatelj s francuskom adresom.


Komentari (0)

Foto