Kraj igre (2009)

Endgame (Originalni naziv)

drama povijesni

Istinita priča o tajnom sastanku o kojem je ovisila sudbina Afrike

 
Režija: Pete Travis
Scenarij: Paula Milne
Uloge: William Hurt, Chiwetel Ejiofor, Jonny Lee Miller, Mark Strong, ...

Filmografija

Godina je 1985. i aparthejd se počeo postupno ukidati. I dok u Južnoj Africi traju neredi, na drugom kontinentu, u Engleskoj, pojedinci – uključujući budućeg predsjednika Thaboa Mbekia – potajno se sastaju kako bi raspravili o budućnosti zemlje. Iako su tisućama milja daleko od problema u Južnoj Africi, njihovi životi su u opasnosti jer ih se smatra teroristima.

1985. godine Južna Afrika plamti dok se urušava zloglasni sustav aparthejda. Tijekom nekoliko mjeseci koji su prethodili ovom povijesnom trenutku, grupica ljudi potajno razgovara o tome kako uspostaviti mir i demokraciju u zemlji. Pod stalnim prijetnjama i u strahu za svoj život, skupina „terorista“ pripadnika Afričkog nacionalnog kongresa pod vodstvom budućeg predsjednika Južne Afrike, Thaboa Mbekia i važnih predstavnika Afrikanera, sastaju se u ljetnikovcu na jugoistoku Engleske.

Unatoč malim izgledima, osjetljivim pregovorima, nazadovanju i napretku, tajnim pregovorima u Britaniji ostvaren je dragocjeni temelj za inače osjetljivo povjerenje između tradicionalno neprijateljskih strana. I dok su se napeti pregovori Nelsona Mandele u zatvoru Pollsmoor i poslije, za vrijeme njegova boravka u pomno prisluškivanoj nadzornikovoj kući u zatvoru Victor Verster, pokazali plodonosnima, hrabrost neproslavljenih heroja britanskih pregovora počinje donositi rezultate.


Komentari (0)

Foto