Crni ljepotan (1994)

BLACK BEAUTY (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Dirljiva priča prema istoimenoj knjizi A.Sewell o životnom putu prekrasnog konja

 
Režija: Caroline Thompson
Scenarij: Caroline Thompson, Anna Sewell
Uloge: Sean Bean, David Thewlis, Jim Carter, Peter Davison, Alun Armstrong, ...

Filmografija

Jedan od rijetkih filmova koji su jednako privlačni odraslima i djeci, "Crni Ljepotan" jedna je od najboljih ekranizacija bezvremene knjige Anne Sewell.

Nesvakidašnji narator "Crnog Ljepotana" istoimena je plemenita životinja, konj koji mijenja mnoge vlasnike i mnoge sudbine, uvijek ostajući vjeran svojoj toploj, iskrenoj prirodi. Jedan od rijetkih filmova koji su jednako privlačni odraslima i djeci, "Crni Ljepotan" jedna je od najboljih ekranizacija bezvremene knjige Anne Sewell.

Crni Ljepotan započinje svoj život na engleskom ladanju, gdje neometano uživa sve do trenutka kada biva prodan novim vlasnicima. Nezgoda koja narušava njegov prekrasni izgled dovodi vlasnike Ljepotana do odluke da ga prodaju. Nesretna životinja postaje zaprežni konj jedne uobražene dame, zatim vuče kočiju jednog taksista te konačno stupa na mjesto teretnog konja. Stvari su sve teže za Crnog Ljepotana, no neizlječivi optimizam i ljubav koju je doživjela, potiču životinju da izdrži, u nadi da će se jednog dana vratiti na zelene pašnjake.

Knjiga o doživljajima Crnog Ljepotana nalazi se u mnogim domovima kao nezaobilazno mjesto na putu prema odrastanju. Nudeći besprijekoran spoj životnih činjenica i avanture, književno djelo Anne Sewell vrlo nalikuje spisateljskom stilu naše Ivane Brlić Mažuranić. Glavna tema knjige bio je ponižavajući tretman konja u 19. stoljeću.

Caroline Thompson, inače na glasu kao izvrsna scenaristica ("Noćna mora prije Božića", "Edward Škaroruki"), potrudila se prenijeti roman što vjernije na ekrane, ne gubeći ništa u toj, uvijek riskantnoj, konverziji. Iako je film pun kvalitetnih glumačkih imena, od kojih posebno treba izdvojiti Sean Beana ("Gospodar prstenova") i Davida Thewlisa ("Tajanstveni otok"), prave zvijezde filma ipak su bile, i ostale, plemenite životinje.


Komentari (4)

Foto