Velika crvena divizija (1980)

The Big Red One (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Priča o četiri mlada vojnika koji pokušavaju preživjeti u "Velikoj Crvenoj Diviziji"

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Samuel Fuller
Uloge: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward

Filmografija

Fuller je navodno snimio više od 30 sati materijala za film i montirao redateljsku verziju u trajanju od 4 i pol sata. Verzija koja se prikazivala u kinima i koju ćemo gledati skraćena je na nešto manje od dva sata. Ipak, 2004. godine, 7 godina nakon Fullerove smrti, objavljena je tzv. rekonstruirana verzija čijih 158 minuta ipak daje jasniji uvid u viziju tog originalnog autora. Film je bio nominiran za Zlatnu palmu 1980. na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Drugi svjetski rat. Ostarjeli narednik (L. Marvin) u sjevernoj Africi zapovijeda skupinom američkih vojnika iz Prve pješadijske divizije. Njegovo lice govori sve: već je u Prvom svjetskom ratu vidio sve gadosti i strahote potrebne da prestane gajiti iluzije o vrijednostima ljudskog života i boljoj budućnosti. Njegovi podređeni, s druge strane, mladi su preplašeni vojnici koji tek trebaju upoznati pravo lice rata. Tijekom jedne bitke vojnika Griffa (M. Hamill) uhvati panika, što cijeli odred dovede u opasnost. Pokušavajući spasiti svoje vojnike, narednik je ranjen i završi u bolnici. Jedan metak ipak nije dovoljan da bi zaustavio vojnika njegova kova, pa on ubrzo napusti bolnički krevet i pridruži se svojem odredu na bojišnici. To je tek početak rata, a pred njim i njegovim vojnicima još su mnoge bitke...

Samuel Fuller (Shock Corridor, White Dog) je bio jedan od najkontroverznijih, najtvrdoglavijih i najagilnijih američkih redatelja druge polovice 20. stoljeća, čiji su filmovi uglavnom izazivali kritičarske rasprave te ponekad šokirali i gotovo uvijek oduševljavali publiku. Fuller je u svijet filma prešao iz novinarstva, koje je utjecalo na njegovo filmsko stvaralaštvo, kao i ratno iskustvo, koje je više puta iskoristio u filmovima (The Steel Helmet, Fixed Bayonets!). U njegovoj burnoj karijeri, obilježenoj naizmjeničnim prihvaćanjem i odbijanjem kritike i filmskih studija te povremenim stvaralačkim pauzama, ratna je tematika predstavljala svojevrsnu konstantu.

Jedan od Fullerovih najpoznatijih filmova "Velika crvena divizija", ekranizacija autorovih sjećanja iz Drugog svjetskog rata, također je naišao na podijeljene kritike, a danas, četvrt stoljeća kasnije, može se pohvaliti kultnim statusom jednog od najhvaljenijih ratnih filmova uopće. Neminovna usporedba tog ostvarenja s drugim ratnim filmovima (novije produkcije), dovest će do dva naslova: "Spašavanja vojnika Ryana" i "Tanke crvene linije". Paralela s prvim može se povući zato što oba daju beskompromisan i izrazito realističan prikaz ratovanja, dok ga s drugim povezuje kontemplativan karakter. Međutim, Fullerov film je svakako jedna od najoriginalnijih i najrealističnijih slika Drugog svjetskog rata. Oskarovac Lee Marvin (Cat Ballou) ovdje je ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri, oslonivši se više na geste i grimase nego na govor. Uz Marvina valja istaknuti M. Hamilla, slavnog Lukea Skywalkera iz "Zvjezdanih ratova", te R. Carradinea čiji lik očito predstavlja samog Fullera.


Komentari (0)

Foto