Dadiljine pustolovine (1987)

ADVENTURES IN BABYSITTING (Originalni naziv)

komedija tinejdžerski

Čuvajući djecu obiteljskih poznanika, sedamnaestogodišnja Chris doživi ludu pustolovinu

 
Režija: Chris Columbus
Scenarij: David Simkins
Uloge: Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan, Anthony Rapp, Calvin Levels, ...

Filmografija

Nakon što joj dečko pod neuvjerljivim izgovorom otkaže izlazak, sedamnaestogodišnja Chris (E. Shue), usprkos tome što je odlučila prestati raditi kao dadilja, pristane provesti večer čuvajući djecu obiteljskih poznanika u predgrađu. Čim Chris stigne u njihovu kuću i roditelji odu na zabavu, ona primi poziv od prijateljice Brende (P. A. Miller) koja je u nevolji i preklinje Chris da automobilom dođe po nju u grad...

Nakon što joj dečko pod neuvjerljivim izgovorom otkaže izlazak, sedamnaestogodišnja Chris (E. Shue), usprkos tome što je odlučila prestati raditi kao dadilja, pristane provesti večer čuvajući djecu obiteljskih poznanika u predgrađu. Čim Chris stigne u njihovu kuću i roditelji odu na zabavu, ona primi poziv od prijateljice Brende (P. A. Miller) koja je u nevolji i preklinje Chris da automobilom dođe po nju u grad. Ne htjevši ostaviti prijateljicu na cjedilu, Chris posjedne djecu u svoj automobil i krene autocestom prema centru grada.
Kad im se na cesti probuši guma, to će biti tek početak nevolja. Do kraja večeri Chris i djeca bježat će od gangstera, naći se usred sukoba dviju bandi i proživjeti još štošta, pokušavajući na vrijeme pokupiti Brendu i stići kući prije roditelja...
Ova je simpatična komedija u svoje vrijeme bila iznenađujući hit, a to je bilo znakovito za daljnji razvoj dviju zavidnih filmskih karijera, onih redatelja Chrisa Columbusa i glumice Elisabeth Shue (Napuštajući Las Vegas). Ovo je, naime, Columbusov redateljski prvijenac, film koji je najavio njegove nadolazeće radove, među kojima su i neki od najuspješnijih hollywoodskih hitova svih vremena. Baš kao što je kasnije potvrdio u uspješnicama poput "Sam u kući", "Mrs. Doubtfire" i prvih dvaju nastavaka Harryja Pottera, Columbus je i snimajući "Dadiljine pustolovine" manifestirao svoj senzibilitet za ukus prosječne publike.
Doduše, ovdje još nije na raspolaganju imao velik budžet, pa su humor i akcija, umjesto na pirotehnici ili specijalnim efektima, utemeljeni na maštovito osmišljenim situacijama, luckastim likovima i vrlo dobrim glumačkim izvedbama. Tu se opet valja osvrnuti na najzvučnije ime u postavi, Elisabeth Shue, ali i zanimljive rane nastupe V. D'Onofria (Full Metal Jacket) i P. A. Miller (Carlitov način).
S podosta referenci na Columbusove ranije scenarističke radove, kao što su "Gremlini" i "Goonies", ova inteligentno skrojena komedija podjednako će zadovoljiti zahtjevnije filmske znalce i gledatelje željne stotinjak minuta opuštajuće filmske zabave. E. Shue nagrađena je u kategoriji najbolje glumice na Pariškom filmskom festivalu, dok je malena M. Brewton osvojila Young Artist nagradu za izvrstan portret djevojčice koja uživa u gradskoj pustolovini sa svojom dadiljom.

Komentari (0)

Foto