Električni konjanik (1979)

The Electric Horseman (Originalni naziv)

komedija drama romantika vestern

Bivši kauboj neočekivano pronalazi ljubav dok pokušava ponovo steći samopoštovanje

 
Režija: Sydney Pollack
Scenarij: Robert Garland
Uloge: Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson, John Saxon

Filmografija

Oskarovac Robert Redford nastupa u ovom filmu prekrasne prostodušnosti. Bivša zvijezda rodea, a sada kao glasnogovornik žitnih pahuljica obučen u odijelo okićeno svjetlećim lampicama, čuo je da će njegov bivši konj biti uspavan. On ukrade konja i odjaše s njim u slobodu. „Električni konjanik“ izuzetna je priča protkana potcijenjenim filozofskim zaključcima. Jane Fonda ostvarila je snažnu izvedbu kao izvjestiteljica koja prati taj slučaj.

Sonny Steele (Redford) nekadašnja je zvijezda rodea čija je karijera završena. Dobro zarađuje kao glasnogovornik žitnih pahuljica za djecu Ranch Breakfast, ali je negdje usput izgubio gotovo sve samopouzdanje. Njegov šef, korporativni mogul Hunt Sears (Saxon) više ga doživljava kao vlasništvo, negoli kao ljudsko biće, a sam Sonny je dosta zaglibio s alkoholom. Searsova tvrtka pregovara s drugom tvrtkom o dosta unosnom spajanju zbog čega je Sonny došao u Las Vegas radi privlačenja publiciteta.

On će, obučen u drečav kaubojski kostim optočen svjetlećim lampicama, na pozornici kasina Ceaser's Palace jahati na nagrađivanom, punokrvnom pastuhu Rising Star. Sonny se zgrozi kad otkrije da su Searsovi ljudi drogirali konja kako bi mogao hodati na ozlijeđenoj nozi pa s pozornice s konjem odjaše u pustinju Nevade, u potrazi za pašnjacima na kojima će on i njegov konj zaliječiti svoje rane. Sears je zaprepašten kad otkrije da je Sonny odjahao s 12 milijuna dolara.

Svjestan je da Sonny zna dovoljno i da bi mogao njegovu tvrtku prikazati u lošem svjetlu u medijima te tako ugroziti spajanje. Sears pokrene tužbu protiv Sonnyja i odredi nagradu u zamjenu za siguran povratak Rising Stara.  Također da naslutiti da ga neće smetati ukoliko Sonny pogine tijekom spašavanja konja. Hallie Martin (Fonda), televizijska izvjestiteljica koja prati Sonnyjev nastup u Vegasu, uvjerena je da tu nešto smrdi.


Komentari (0)

Foto