Dreamgirls (2006)

DREAMGIRLS (Originalni naziv)

drama glazba

Priča o glazbenom usponu triju afroamerikanki koje pjevaju soul glazbu

 
Režija: Bill Condon
Scenarij: Bill Condon, Tom Eyen
Uloge: Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Danny Glover, Jennifer Hudson, ...

Filmografija

U sjajnoj glazbenoj drami „Dreamgirls", redatelja Billa Condona, i temeljenoj na hitoidnome brodvejskome mjuziklu istog imena, iskusni će poznavatelji američkih glazbenih zbivanja šezdesetih godina lakoćom prepoznati elemente iz povijesti slavne diskografske kuće Motown. Lik Curtisa Taylora očito je inspiriran onim Berryja Gordyja, svengalija rečene etikete, dok je priča o usponu i kasnijim turbulencijama trija The Dreamettes gotovo pa preslikana iz enciklopedijskih zapisa o nezaboravnima The Supremes.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, u radničkom Detroitu, prodavač automobila Curtis Taylor Jr. (Jamie Foxx) sanja o proboju na glazbeno tržište. Za svoju izdavačku kuću potpiše trio The Dreamettes, koji čine 18-godišnje djevojke, te im da zadatak vokalne pratnje R&B pjevaču Jamesu "Thunderu" Earlyju (Eddie Murphy). Uskoro, djevojke postaju prave zvijezde, prvo lokalne scene, a kasnije sve poznatije i diljem Amerike, ali ne prije negoli glavnu pjevačicu, punašnu Effie White (Jennifer Hudson), promućurni Taylor ne povuče na prateću poziciju, a prelijepu Deenu Jones (Beyoncé Knowles) ne promovira u predvodnicu trija. Deena i Curtis postaju glamurozni par, naizgled nezainteresiran za činjenicu što ubrzo otpuštena Effie živi u siromaštvu...
Napajanje na izvorima pop-povijesti nipošto ne bi rezultiralo ovako životnim, uvjerljivim i živopisnim naslovom da se redatelj Condon u cijelu priču nije uživio elanom čovjeka koji doista poznaje glazbu o kojoj pripovijeda i okolnosti koje su je okruživale. U zvjezdanoj glumačkoj ekipi - Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Danny Glover, da navedemo samo najveća imena - ipak se najviše istaknula Jennifer Hudson, za svoju interpretaciju nesretne Effie s pravom nagrađena Oscarom.

Komentari (0)

Foto