Minoes (2001)

MINOES (Originalni naziv)

komedija obiteljski fantastika

Mačka koja se pretvori u mladu djevojku pomaže sramežljivom mladom novinaru u karijeri

 
Režija: Vincent Bal
Scenarij: Vincent Bal, Burny Bos
Uloge: Carice van Houten, Theo Maassen, Sarah Bannier, Hans Kesting, Pierre Bokma

Filmografija

"Minoes" je još jedan nizozemski film kojim se našoj publici predstavlja najpopularnija nizozemska autorica priča i romana za djecu, Annie M. G. Schmidt. Maštovita ideja, izvrsni likovi, osobito lik Minoes, čine ovaj film iznimno zanimljivim u repertoaru novijih europskih filmova za djecu i obiteljskih filmova, što potvrđuje i niz osvojenih nagrada.

Tibbe (T. Maassen) je mladi i neuspješni novinar. Ono što svim novinarima uspijeva, njemu ne uspijeva: nikako ne može doći do vijesti. On zna da je to zato što je sramežljiv, pa i kad svi njegovi kolege uspiju dobiti intervju od uglednih ljudi, on kao da je jednostavno nevidljiv i nečujan. Tako je bilo i kad se u tvornici dezodoransa dogodila eksplozija. Iako se odmah našao na mjestu događaja, Tibbe nije uspio dobiti izjavu od vlasnika tvornice, g. Ellemeeta (P. Bokma). Istog dana, na putu kući, Tibbe začuje ženski glas kako zove upomoć iz krošnje visokog stabla. Djevojka (C. van Houten) se toliko boji pasa da mora skočiti na drvo čim ih vidi, a kad joj nespretni Tibbe ne uspije pomoći da siđe s drveta, ona skoči i spretno stane na noge. Nema gdje stanovati i zamoli Tibbea da je primi na jednu noć, ali on to odbije. Kad ona shvati da je on novinar koji nikad nema vijesti, ponudi da će mu ih, u zahvalu za stan i hranu, ona redovito pribavljati. Tibbe prihvati, a Minoes mu uskoro pribavi prvu veliku ekskluzivnu vijest - važan arheološki nalaz koji je otkrila jedna - mačka. Malo pomalo Tibbe ima sve bolje vijesti, pa od najgoreg novinara u redakciji postane najbolji i u gradu najslavniji. Moćni g. Ellemeet planira proširiti tvornicu, a cijeli ga grad slavi kao dobročinitelja. No gradske mačke i Minoes znaju mračnu stranu g. Ellemeeta i njegove tvornice. A kad Tibbe o tome napiše članak, dobit će otkaz, jer članak ne može potkrijepiti dokazima. No i tu će mu pomoći Minoes, mala prijateljica Bibi i udružene gradske mačke...

Film je dobio nagradu žirija na ukrajinskom festivalu Artek; nagradu za glavnu žensku ulogu na kanadskom festivalu Carrousel; nagradu za režiju na festivalu dječjeg filma u Chicagu; Platinastu i Zlatnu nagradu na istoimenom nizozemskom festivalu, te glavnu nagradu za najbolji film i glavnu žensku ulogu na Nizozemskom nacionalnom filmskom festivalu.


Komentari (0)

Foto