Mandžurijski kandidat (2004)

The Manchurian Candidate (Originalni naziv)

triler drama

Remake istoimenog trilera iz 1962. godine o ratnom veteranu koji istražuje političku urotu

 
Režija: Jonathan Demme
Scenarij: Richard Condon, George Axelrod
Uloge: Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Kimberly Elise, ...

Filmografija

Mary Streep nominirana je za Zlatni globus 2005. godine. Film je nominiran za nagradu Saturn u tri kategorije: najbolji film, najbolji sporedni glumac i najbolja sporedna glumica.

Major Bennett Marco (Denzel Washington) i vodnik Raymond Shaw (Liev Schreiber) služili su u istoj vojnoj jedinici za vrijeme operacije Pustinjska oluja. Nakon rata njihovi putovi su se razdvojili. Shaw, sin moćne zastupnice u kongresu, Eleanor Shaw (Meryl Streep), iskoristio je svoju reputaciju vojnog heroja kako bi se probio u svijet politike te uz pomoć majke uspio kandidirati za potpredsjednika SAD-a. S druge strane, u potrazi za istinom, Marco se bori s mentalnom bolešću, noćnim morama i emocionalnim drama. Naime, kada je Bennett sa svojom divizijom upao u zamku, izgubio je svijest. Uvjeren da je, poput svojih kolega, u borbi bio izvrgnut zagonetnim silama, Marco se počinje pitati je li se sve uistinu i dogodilo. Je li njegova jedinica bila oteta te jesu li im izbrisana sjećanja? Je li Shaw dio zavjere koja uključuje preuzimanje vlasti u Bijeloj kući?



Prema knjizi Richarda Condona iz 1959. te filmskom klasiku Johna Frankenheimera iz 1962., u rukama Jonathana Demmea ("Kad jaganjci utihnu", "Philadephia") nastao je politički triler o konspiraciji koja mjesto radnje smješta u blisku prošlost. Kuvajt je zamijenio Koreju kao mjesto sukoba, u originalu su Kinezi bili ti koji su isprali sjećanja vojnika, a ovoga puta u pitanju je korporacija Manchurian Global, dok Shawnovu majku, u originalu desničarku s komunističkim gledištima, možemo doživjeti kao zagriženu republikanku. Iako je teško bilo ponoviti nezaboravne predstave Franka Sinatre, Laurencea Harveyj i Janet Leigh, mora se priznati da su Denzel Washington, Liev Schreiber i Meryl Streep vrlo uvjerljivi u ovom bezvremenskom trileru. Spomenimo da se u manjim ulogama pojavljuju velike zvijezde: Jon Voight, Miguel Ferrer, Ted Levine i Dean Stockwell, koji svojim pojavama filmu daju potrebnu slojevitost.


Komentari (3)

Foto