Pijesak vremena (1994)

DUNG CHE SAI DUK / ASHES OF TIME (Originalni naziv)

akcija drama

Nesretno zaljubljeni ratnik odlazi u pustinju kako bi zaboravio na bol

 
Režija: Kar Wai Wong
Scenarij: Louis Cha, Kar Wai Wong
Uloge: Leslie Cheung, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Brigitte Lin, ...

Filmografija

Inspiriran knjigom "The Legend of the Condor Heroes" pisca Lousia Chaa, redatelja Wong Kar-Wai ("My Blueberry Nights") stvorio je ovu epsku priču u čijem se središtu nalazi nesretni ratnik Ouyang Feng.

Ou-yang Feng (L. Cheung) živi usred pustinje gdje radi kao posrednik raznim kineskim mačevaocima. Jedan od njih je i Huang Yao-shi (T. Leung Ka Fai) koji je pronašao čudotvorno vino pomoću kojega se može zaboraviti prošlost. U jednom drugom vremenu, a također u drevnoj prošlosti, Huang susreće Mu-rong Yin (B. Lin) i pod utjecajem pića obećaje da će oženiti njezinu sestru. No, Huang je prevari, te Mu-rong unajmljuje Ou-yanga da ga ubije. Nakon toga, njezina će sestra unajmiti njega istoga da zaštiti Huanga. Sve se to doima čudnim, jer su Mu-rong Yin i njezina sestra u zbilji jedna te ista osoba. Istodobno i neke se paralelne radnje odvijaju: Ou-yang pokušava uništiti bandu kradljivaca konja i unajmljuje jednog drugog majstora mačevaoca (T. Leung Chiu Wai) da ga zaštiti. No, on je sam u velikoj nevolji jer sve više gubi vid...

"Pijesak vremena" neobičan je umjetnički film jednoga od najpoznatijih hongkonških redatelja, Kar Wai Wonga (Chungking Express, Sretni zajedno). Scenarij filma baziran je na romanu Legenda kondorovih junaka kineskoga pisca Louisa Cha, no uz mnogo narativnih izmjena. Po mnogim kritičarima, radi se o izuzetnom, no prilično podcijenjenom uratku ovoga redatelja. Naime, neobično je to ostvarenje smješteno u neko povijesno, no neodređeno vrijeme, s likovima koji, iako po mnogim osobinama realistični, više podsjećaju na junake drevnih legendi, a čije sudbine i problemi progovaraju o čovjekovoj potrazi za bliskošću i pobjeđivanju zla. Neobičan kolorit, dojmljiva upotreba unutarnjih monologa i niz impresionistički režiranih prizora borbi odlike su ovoga filma.


Komentari (0)

Foto