U dolini (2005)

Down in the Valley (Originalni naziv)

triler drama romantika

Mladić u odjeći kauboja, tajanstvene prošlosti zaljubljuje se u povučenu djevojku

 
Režija: David Jacobson
Scenarij: David Jacobson
Uloge: Edward Norton, Evan Rachel Wood, David Morse, Rory Culkin, Bruce Dern, ...

Filmografija

Edward Norton jedan je od najsvestranijih hollywoodskih glumaca sveučilišne naobrazbe (diplomirao je povijest na uglednom Yaleu) iza kojega nisu samo uspješni nastupi ispred kamera (dvaput je nominiran za Oscara za uloge u filmovima Iskonski strah i Generacija X), nego i iza njih. Osim što se okušao kao redatelj, Norton je i producent svojih filmova, dok je u ovom filmu debitirao i kao montažer.

Harlan (E. Norton) luta zemljom u odjeći kauboja skrasivši se napokon u Los Angelesu. U dolini San Fernando dobije posao na benzinskoj postaji gdje ga uoči skupina tinejdžerica među kojima je i povučena Tobe (E. R. Wood). Prihvativši ponudu djevojaka da s njima ode na plažu, Harlan impulzivno napusti posao, a i sviđa mu se Tobe. Njih dvoje veoma brzo započnu vezu. Tobein strogi otac Wadea (D. Morse) je sumnjičav prema Harlanu, ali njezinom mlađem bratu Lonnieju (R. Culkin) se on jako sviđa. Malo-pomalo Harlan će sve više utjecati na Tobe i Lonnieja, a prve sumnje oko njegove prošlosti i navodnog dolaska iz Južne Dakote izazvat će vijest o krađi konja mjesnog rančera...

"Down in the Valley", smješten u pejzaže glasovite kalifornijske doline San Fernando, crpi snagu iz kontrasta idilične prirode te isto takvog pojma kaubojskog načina života i oštrog suočavanja sa stvarnošću koja je sve samo ne bajkovita. Film je prema vlastitom scenariju režirao David Jacobson (Criminal, Dahmer) realiziravši spoj ljubavne priče s provokativnom razlikom u godinama središnjeg para i trilerskog podzapleta o pravom identitetu glavnog (anti)junaka. Njega tumači E. Norton dokazujući da mu najbolje leže uloge ambivalentnih likova, a vrlo mu dobro parira mlada E. R. Wood (Trinaest). U ostalim su ulogama D. Morse (Kontakt, Zelena milja), B. Dern (Povratak ratnika, Veliki Gatsby) i još jedan mladi član glumački darovite obitelji Culkin, Rory (Misteriozni znakovi, Zodijak).


Komentari (1)

Foto