Umri muški 3 (1995)

DIE HARD WITH THE VENGEANCE (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Policajac J. McClane i vlasnik dućana postanu pijunima u smrtonosnoj igri suludog bombaša

 
Režija: John McTiernan
Scenarij: Jonathan Hensleigh, Roderick Thorp
Uloge: Bruce Willis, Jeremy Irons, Samuel L. Jackson, Graham Greene

Filmografija

Nakon što je drugi dio serijala "Umri muški" režirao hollywoodski Finac Renny Harlin, u trećem dijelu režiju je preuzeo tvorac filma kojim je serija začeta, John McTiernan (Nomadi, Umri muški, Predator), uz Jamesa Camerona najuspješniji hollywoodski autor iznikao u osamdesetima.

Uobičajeni ritam newyorškog ljetnog jutra drastično razbija silovita eksplozija bombe. Pripadnici gradske policije su izbezumljeni, ne znaju što se događa, sve dok im se ne javi tajanstveni Simon (J. Irons) i zatraži da se suspendirani policajac John McClane (B. Willis) - nekadašnji heroj koji je u posljednjih godinu dana, nakon što se razveo od supruge, postao alkoholičar - pojavi gol u crnačkom Harlemu s natpisom "Mrzim crnce". Simon prijeti novom eksplozijom ako se njegovom zahtjevu ne udovolji. Kad se McClane pojavi s natpisom u Harlemu, lokalni vlasnik dućana, Zeus Carver (S. L. Jackson) spasi ga od teških batina, možda i smrti, a Simon sad traži da se Zeus pridruži McClaneu te da se njih dvojica angažiraju na deaktiviranju bombi koje je on postavio na različitim gradskim lokacijama...
Originalnom junaku kojeg iznova glumi Bruce Willis, McTiernan (koji je film i koproducirao) pridružio je Samuela L. Jacksona (Groznica džungle, Vrijeme za ubijanje, Duboko plavo more), u tom trenutku, nakon Tarantinova "Paklenog šunda", najeksponiraniju crnačku zvijezdu (inače vrsnog karakternog glumca), i taj spoj izvrsno je funkcionirao. U ulozi hladnokrvnog i beskrupuloznog negativca uobičajeno je izvrstan Jeremy Irons (Rad na crno, Požuda, Doba nevinosti, Ukradena ljepota). Zanimljivo je da film u SAD-u nije ostvario sjajnu zaradu (tek 100 milijuna dolara na uloženih 90), ali je to nadoknadio na svjetskom tržištu, gdje je zaradio čak 254 milijuna dolara.
"Umri muški 3" bio je ujedno zadnji komercijalno uspješan McTiernanov film (kasnije su zaredali zanimljivi, ali neisplativi filmovi "13. ratnik", "Afera Thomasa Crowna" i "Rollerball", zadnja dva remakea popularnih filmova Normana Jewisona). Nije stoga čudno što taj nekoć prestižan redatelj veliki povratak planira četvrtim dijelom serijala "Umri muški", najavljenim za 2005.

Komentari (9)

Foto