Dom na kraju svijeta (2004)

A HOME AT THE END OF THE WORLD (Originalni naziv)

drama romantika

Film o emotivno-seksualnom trokutu između mladića, njegova najboljeg prijatelja i cimerice

 
Režija: Michael Mayer
Scenarij: Michael Cunningham
Uloge: Colin Farrell, Dallas Roberts, Robin Wright Penn, Sissy Spacek, ...

Filmografija

Film je režirao poznati broadwayski redatelj Michael Mayer kojemu je ovo prvijenac (pustolovnu dramu Flicka snimio je 2006.). Michael Cunningham nastavio je karijeru filmskog scenarista napisavši 2007. tekst za dramu "Evening" snimljenu prema romanu svoje kolegice Susan Minot. Colin Farrell je za svoju ulogu nominiran za irsku nagradu IFTA, a najviše je pozornosti izazvalo izbacivanje prizora s njegovom golotinjom u završnoj verziji filma.

Cleveland, 1967. Dječak Bobby Morrow (A. Chalmers) obožava svog starijeg brata Carltona (R. Donowho) koji ga odmalena uči da je svijet prekrasno mjesto za život. No, Carlton premine nakon bizarne nesreće što će Bobbyju odrediti život, osobito kada se kao srednjoškolac (E. Smith) sprijatelji sa svojim introvertiranim kolegom Jonathanom (H. Allan). Pronašavši u njemu životni oslonac, Bobby lakše podnese gubitak oboje roditelja jer mu novi dom pruže Jonathanovi roditelji Alice (S. Spacek) i Ned (M. Frewer). Osam godina poslije Bobby (C. Farrell) odluči potražiti Jonathana (D. Roberts) koji je započeo samostalni život u New Yorku. I dok Jonathan više ne krije svoju homoseksualnost upuštajući se iz jedne u drugu kratkotrajnu vezu, Bobby je i dalje nesiguran što se tiče vlastite seksualnosti. Iako voli Jonathana, pozornost mu privuče njegova starija cimerica Clare (R. Wright Penn) koja sanja o djetetu...

Američki književnik Michael Cunningham, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman Sati prema kojem je snimljen istoimeni film za koji je Nicole Kidman ovjenčana Oscarom, debitirao je kao filmski scenarist 2004. Kao predložak mu je poslužio vlastiti roman A Home at the End of the World koji je objavio 1990., osam godina prije svog najpoznatijeg djela. Cunningham je za potrebe istoimenog filma sažeo radnju romana, izbacio nekoliko likova i usredotočio se na emotivno-seksualni trokut središnjih protagonista koji uz Bobbyja čine i njegov dugogodišnji prijatelj Jonathan te njegova cimerica u New Yorku Clare. Kao i u izvornom romanu, i u filmu je najdojmljivija karakterizacija. Njihovi su složeni odnosi izvrsno prebačeni u medij filma za što je uz Cunninghamov osjećaj za likove i njihove motive najzaslužnija sjajna glumačka ekipa.

Bobbyja tumači C. Farrell (S.W.A.T.) potvrđujući da je trenutačno jedan od najsvestranijih hollywoodskih glumaca koji s jednakom lakoćom nastupa i u blockbusterima i u rafiniranim dramama i komedijama (upravo je nominiran za Zlatni globus za nastup u filmu Kriminalci na odmoru). Partneri su mu D. Roberts (U 3 i 10 za Yumu, Hod po rubu), R. Wright Penn (Forrest Gump, Neslomljivi), a u ostalim su ulogama oskarovka S. Spacek (Rudareva kći, U zamci) i M. Frewer (serije Max Headroom i Eureka).


Komentari (0)

Foto