Provalnici diletanti (1996)

BOTTLE ROCKET (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Braća Wilson kao nespretni lopovi u komediji koja govori o važnosti prijateljstva

 
Režija: Wes Anderson
Scenarij: Owen Wilson, Wes Anderson
Uloge: Luke Wilson, Owen Wilson, Ned Dowd, James Caan, Shea Fowler, ...

Filmografija

Oni zapravo uopće nisu kriminalci, ali snove im valjda nećete uskratiti. Braća Owen i Luke Wilson te Robert Musgrove su provalnici diletanti, u komediji kojom je Wes Anderson započeo svoj put na sam vrh aktualne američke nezavisne produkcije...

Nakon izlaska iz psihijatrijske ustanove, u kojoj je završio uslijed nervnog sloma, romantični i besciljni Anthony Adams (Luke Wilson) pridruži se svojemu starom prijatelju Dignanu (Owen Wilson), koji je osmislio plan kako se brzo obogatiti na nelegalan način, koji uključuje i njegovoga bivšeg šefa, legendarnog gospodina Henryja (James Caan). Uz pomoć patetičnog susjeda Boba (Robert Musgrove), prijatelji izvrše posao te kreću na put, na kojem će svaki od njih pronaći ono za čim najviše žudi - Anthony pravu ljubav, Bob skladnu obitelj, Dignan zločinačku karijeru - ali na način na koji nisu očekivali.

Urnebesna priča s originalnim viđenjem važnosti prijateljstva, "Provalnici diletanti" redatelja i koscenarista Wesa Andersona prati trojicu prijatelja koji se trude živjeti od svojih "kriminalnih pohoda". Film je ovo kojim se Anderson, danas nedvojbeno jedan od najvećih celuloidnih autora svijeta, iza kojeg su takvi moderni klasici kao što su "Obitelj čudaka" ili "Panika pod morem", prvi put predstavio filmskoj publici, odmah pokazavši kako je čarobnjak spoja komedije i melankolije. Također, ovo je i jedan od prvih filmova u kojima su braća Luke i Owen Wilson pokazali kako će u razdoblju koje nadolazi biti među vodećim holivudskim snagama neobične komedije.


Komentari (1)

Foto