Pluk i njegova dizalica (2004)

PLUK VAN DE PETTEFLET / PLUK AND HIS TOW TRUCK (Originalni naziv)

dječji fantastika

Bajkovita priča o dječaku koji sa susjedima pokušava sačuvati svoj park od uništenja

 
Režija: Ben Sombogaart, Pieter van Rijn
Scenarij: Tamara Bos, Annie M. G. Schmidt
Uloge: Janieck van de Polder, Suzanne Zuiderwijk, Jack Wouterse, Paul Hoes

Filmografija

Annie M. G. Schmidt (1911-1995) jedna je od najpoznatijih, možda i najpoznatija nizozemska spisateljica za djecu, a njezin najpopularnijii roman upravo je ovaj prema kojemu je snimljen istoimeni film, Pluk van de Petteflet. Po šarolikosti film pomalo podsjeća na čarobnu atmosferu Alica u Zemlji Čudesa, a po šašavim i neobičnim likovima na Ulicu Sesame.

U jednoj šarenoj zgradi živi šaroliko susjedstvo: dječak Pluk (J. van de Polder) sa svojim kamionom, zatim lijepa djevojčica Aagje (S. Zuiderwijk) s gornjeg kata koja se gotovo nikada ne smije igrati s drugom djecom, čija mama neprekidno čisti i posprema; tu je i jedan tata sa svojih šest sinova, a svi imaju slične grmolike fizure na glavi; tu je i trgovac koji ima neobičan dućan, zločesti arhitekt za parkove (P. Hoes), portiri, gradonačelnica... Ne treba zaboraviti ni Plukovog mezimca, bubu Zazu, a tu su i ptice, žabe, konji, kornjače, zečevi i sva druga živa bića. Iako je Aagjina mama bolesno pedantna, tata Stamper i njegovi sinovi strahovito neuredni, a Pluku nedostaje druženje s djevojčicom u koju bi se mogao i zaljubiti - život u ovom šarenom društvu teče mirno i veselo, sve dok gradonačelnica ne dopusti da se sruši dio šume i na tom mjestu uredi park, s muzejem za ptice. Tada će Pluk i njegovi prijatelji učiniti sve da to spriječe, a pomoći će i čarobno stabalce slasnih plodova: svatko tko pojede plod, zaboravit će na planove opasne za bića u šumi...
Neobičan i pun vizualnih iznenađenja, s bajkovitom pričom i s nekoliko simpatičnih glazbenih brojeva, film je osvojio Zlatnu i Platinastu nagradu dvije godine uzastopno, 2004. i 2005. na nizozemskom filmskom festivalu.

Komentari (0)

Foto