Bubnjevi preko rijeke (1954)

DRUMS ACROSS THE RIVER (Originalni naziv)

vestern

Pošteni građanin nađe se u središtu pohlepe za indijanskim rudnikom zlata

 
Režija: Nathan Juran
Scenarij: Lawrence Roman, John K. Butler
Uloge: Walter Brennan, Audie Murphy, Lyle Bettger, Lisa Gaye, Hugh O'Brian, ...

Filmografija

"Drums Across the River" američkoga redatelja Nathana Jurana (poznatoga kao i izvrsnog fimskoga scenografa) zanimljiv je i napet vestern vrlo složene fabule i vrlo zanimljivih likova. Priča je to o složenom odnosu dvoje poštenih građana s Indijancima koji su zauzeli rudnik zlata kojega se želi domoći i njihov podmukli, a utjecajni sugrađanin.

Crown City u državi Colorado nekad je bio meka tragača za zlatom i vrlo bogat gradić, no sada bi mogao postati napušteno mjesto: naime, jedino zlato koje je preostalo u rukama je tamošnjih Indijanaca, nastanjenih preko rijeke. Gary Brannon (A. Murphy), pošteni građanin koji ne voli Indijance zbog moguće krivnje za ubojstvo majke, pokuša mirnim putem s poglavicom dogovoriti dobivanje koncesije na rudnik, no pokvareni Frank Walker (L. Bettger) planira započeti rat s Indijancima ne bi li oni napustili svoj teritorij. Garyju je, kao i njegovu ocu Samu, stalo da očuva mir, dok Walker istovremeno razrađuje svoje podmukle namjere. On će vjerojatno htjeti što prije se domoći rudnika...
U glavnim ulogama izvrsni su poznati američki glumci, uvijek sjajan W. Brennan, A. Murphy i L. Bettger. Izvrsnu, sugestivnu glazbu za film skladao je slavni Henry Mancini.

Komentari (1)

Foto