Polje (1990)

The Field (Originalni naziv)

drama

Tvrdoglavi farmer očajnički se želi dočepati voljenog komada zemlje

 
Režija: Jim Sheridan
Scenarij: Jim Sheridan
Uloge: Richard Harris, Sean Bean, Frances Tomelty, Brenda Fricker, John Hurt

Filmografija

Žestoka ljubav prema zemlji irskog seljaka zakupnika vodi do tragedije u ovoj drami redatelja Jima Sheridana ("My Left Foot“). Richard Harris, nominiran 1990. za Oscar za najbolju ulogu, glumi Bulla McCabea koji neće prezati ni pred čime da bi od bogatog Amerikanca (Tom Berenger) zaštitio polje za koje je radio pola svoga života, a koje ovaj želi kupiti.

Radnja je smještena u 1930-e godine. Mjesto radnje: zapadna Irska. Dugi niz godina Bull McCabe je obrađivao mali komad zakupljene zemlje pretvarajući je od gole stijene u plodno tlo. Sada, međutim, udovica koja je vlasnik te zemlje planira je prodati na dražbi. Bijesni Bull pojavljuje se na dražbi, uvjeren kako se nitko od njegovih susjeda ne bi usudio natjecati protiv njega. Ali Bull nije računao na bogatog Amerikanca irskoga podrijetla koji namjerava popločati zemlju i dovesti novu industriju na to područje.
"Ovo je duboko, vrlo duboko, dublje nego što misliš", upozorava Bull, dok šalje svoga odraslog sina da "nagovori" Amerikanca da povuče svoju ponudu. Naoružan znanjem da je Bullova tvrdoglavost u prošlosti uzrokovala slomljeno srce i tragediju, publika se čeliči za grozne posljedice koje će uslijediti. Radnju povremeno prekida pojava bezuboga seoskog idiota kojega glumi John Hurt.


Komentari (0)

Foto