Kalifornija (1946)

CALIFORNIA (Originalni naziv)

vestern

Priča o nastanku države Kalifornija, traganju za zlatom i zlim profiterima

 
Režija: John Farrow
Scenarij: Seton I. Miller, Frank Butler, Boris Ingster
Uloge: Ray Milland, Barbara Stanwyck, Barry Fitzgerald, George Coulouris, ...

Filmografija

“Kalifornija” američkog redatelja Johna Farrowa (i još poznatijega kao scenarista nekih popularnih filmova poput Put oko svijeta u 80 dana iz 1956. nagrađenog Oscarom) solidan je vestern smješten u jedan od najčešćih okvira događanja radnje ovog žanra.

Sjedinjene Američke Države 1848. godine, tijekom masovne migracije na Zapad. Lily Bishop (B. Stanwyck), ljepotica pomalo slobodnog ponašanja i ne baš časnih namjera, pridružuje se karavani koja polazi za Kaliforniju. Karavanu vode Jonathan Trumbo (R. Milland) i Michael Fabian (B. Fitzgerald), nekadašnji vojnici koje zaustavi, iako su već nadomak odredišta, iznenadna vijest o pronađenom rudniku zlata. Međutim, Lily je nastavila put i kada Johnny i Michael stignu na odredište, zateknu imućnu Lily. Ona je vlasnica saloona i bliska s Pharaohom (G. Coulouris), njezinom saveznikom i lokalnim despotom za kojega rade tamošnji rudari…

Film solidno razvija radnju, ima izvrsne glumce (osobito troje glavnih, R. Milland, B. Stanwyck i B. Fitzgerald) te neke ljupke pjesme skladane upravo za film i prilično spektakularnu produkciju (snimljen je u Technicoloru). Zanimljiv je podatak da je ovaj film remake nijemog Paramountovog vesterna “The Covered Wagon” iz dvadesetih godina.


Komentari (0)

Foto