Ponos (2007)

PRIDE (Originalni naziv)

drama

Istinita životna priča o Afroameričkom plivačkom treneru Jimu Ellisu

 
Režija: Sunu Gonera
Scenarij: Kevina Michael Smith, Michael Gozzard, ...
Uloge: Terrence Howard, Bernie Mac, Kimberly Elise, Kevin Phillips, ...

Filmografija

Nastao prema istinitoj priči, film "Ponos" debitantsko je cjelovečernje redateljsko ostvarenje zimbabveanskog sineasta obrazovanog u Južnoj Africi, Sunua Gonera, koji se prethodno afirmirao kao redatelj reklama za prestižne tvrtke poput Coca Cole, Nikea i Volkswagena. Goner, i sam kao student izvrstan sportaš, uživljeno je realizirao filmsku prilagodbu životne priče plivačkog trenera Jima Ellisa.

Afroamerikanac Jim Ellis doživio je 1964. kao student rasnu diskriminaciju kad su bijeli studenti napustili bazen na kojem se želio natjecati u plivanju. Deset godina kasnije Jim se zaposli kao čistač u zapuštenom rekreacijskom centru u Philadelphiji, koji gradske vlasti kane zatvoriti jer se oko njega okupljaju dileri. Centar ima i bazen te Jim počne trenirati lokalne afroameričke tinejdžere. Podršku mu pruža domar Elston, te njih dvojica uspiju uvjeriti mladu članicu gradskog vijeća, Afroamerikanku Sue Davis, da ne zatvore rekreacijski centar. Uskoro Jim od petorice mladića i jedne djevojke oformi tim koji počne sudjelovati na gradskim natjecanjima. Glavni im je konkurent bjelačka srednja škola Main Line...

Jima Ellisa, je sjajno utjelovio jedan od najprestižnijih i najatraktivnijih afroameričkih glumaca današnjice, Terrence Howard (Fatalna nesreća, Lov u Bosni). U ostatku glumačke ekipe najpoznatije je ime vrsnog glumca Bernieja Maca (Oceanovih 11, Oceanovih 12, Oceanovih 13).


Komentari (0)

Foto