Čudotvorac (1997)

John Grisham's The Rainmaker (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Priča prema romanu Johna Grishama o pravosuđu i njegovim protagonistima

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Francis Ford Coppola, Michael Herr
Uloge: Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Jon Voight, Mary Kay Place, ...

Filmografija

"Čudotvorac" je jedan od najreskijih uradaka američkog pisca Johna Grishama o pravosuđu i njegovim protagonistima. Priča pritom plijeni mnoštvom raznolikih likova, od poštenih i pokvarenih pravnika do građana koji (ne)uspješno traže pravnu satisfakciju. S obzirom da je redatelj sam napisao scenarij znalački odabravši koji su dijelovi romana najfilmičniji, "Čudotvorac" je zasigurno najcjelovitije autorsko djelo kada je riječ o dosadašnjim ekranizacijama Grishamovih romana.

Mladi pravnik Rudy Baylor (M. Damon) upravo je diplomirao na državnom sveučilištu u Memphisu te, s obzirom na svoju materijalnu situaciju, traži bilo kakav posao kako bi stao na noge. Stoga prihvati ponudu Bruisera Stonea (M. Rourke), odvjetnika sumnjivih poslova, da počne raditi kao pomoćnik u njegovom uredu. Ondje upozna Stoneova suradnika Decka Shiffleta (D. DeVito), pravnika bez položenog odvjetničkog ispita, koji ga malo-pomalo uvede u posao. I Rudy donese u ured dva slučaja. Prvi je oporuka postarije gospođe Birdie (T. Wright) koja umjesto obitelji imovinu želi ostaviti televizijskom propovjedniku, a drugi zastupanje mladića Donnyja Raya Blacka (J. Whitworth) oboljelog od leukemije kojemu osiguravajuće društvo Great Benefit ne želi platiti spasonosno liječenje. Nakon što Rudy položi odvjetnički ispit, Deck ga nagovori da zajedno otvore vlastiti ured, a on se sam zainteresira za slučaj mlade žene Kelly Riker (C. Danes) koju suprug zlostavlja. Osamostalivši se, Rudy ni ne sluti da ga tek sada čekaju prava iskušenja...
Američkom piscu Johnu Grishamu, autoru bestsellera pravne tematike, upravo je film "Čudotvorac" najdraža ekranizacija nekog od njegovih romana. Pritom mu izbor sigurno nije bio lak jer su njegova djela zaživjela kao filmovi cijenjenih redatelja koji su redovito postajali kinohitovi (Tvrtka, Slučaj Pelikan i Vrijeme ubijanja). Za roman se zainteresirao jedan od velikana novog Hollywooda, redatelj i scenarist Francis Ford Coppola (Apokalipsa danas, trilogija Kum), kojemu je ovo tek drugi redateljski projekt u proteklih dvanaest godina (prije dvije godine režirao je film Youth Without Youth). Zato je odmah bilo jasno da ova prilagodba neće biti poput ranijih, tim više jer je i izvorni roman odskakao od ostatka Grishamova opusa.
U glavnoj ulozi je M. Damon (Talentirani gospodin Ripley, Bourneov identitet) koji će iste godine steći zvjezdani status hitom "Dobri Will Hunting" za čiji će scenarij osvojiti Oscara. Partner mu je D. DeVito (Rat Roseovih, Hoffa) u još jednoj efektnoj interpretaciji čovjeka dobrih namjera i sumnjivih metoda, a nisku slavnih imena čine i C. Danes (Romeo Julija, serija I to mi je neki život), M. Rourke (8 1/2 tjedana, Hrvač), R. Scheider (Francuska veza, Ralje), V. Madsen (Stranputica, Candyman), M. Kay Place (Biti John Malkovich, serija M*A*S*H*), D. Glover (Sljepoća, serijal Smrtonosno oružje), oskarovka T. Wright (Gospođa Miniver, Ponos Jenkija) u posljednjoj ulozi u životu (preminula je 2005.) te još jedan dobitnik nagrade Američke filmske akademije J. Voight (Povratak ratnika, Ponoćni kauboj) u ulozi odvjetnika osiguravajućeg društva koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus. Glazbu je za film skladao oskarovac Elmer Bernstein (Moderna Millie, Vrijeme nježnosti), dok je fotografija djelo snimatelja Johna Tolla (Legenda o jeseni, Hrabro srce).

Komentari (1)

Foto