Legenda (1985)

LEGEND (Originalni naziv)

romantika avantura fantastika

Mladić mora spriječiti Gospodara tame da zavlada svijetom i osloboditi djevojku koju voli

 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: William Hjorstberg
Uloge: Tom Cruise, MIa Sara, David Bennent, Alice Playten, Tim Curry

Filmografija

Nakon što je s prva tri filma, "Duelisti", "Alien" i "Blade Runner", stekao ugled i slavu, Ridley Scott odlučio se na podosta neobičan izbor za svoj sljedeći projekt. Ponovno je bila riječ o fantastičnom sižeu, ali za razliku od prethodna dva filma u žanru znanstvene fantastike, ovaj se put radi o bajci koja je i svojom izvedbom ponajprije namijenjena publici mlađe dobi. Film doduše, kao i većina bajki, ne oskudijeva zastrašujućim prizorima, ali temeljni njegov element, karakterističan za Scottovu poetiku, jest raskošna vizualnost, u ovom slučaju bajkovito onostrana.

Demonski Gospodar tame daje nalog svom podaniku, goblinu Blixu, da ubije preostale konje jednoroge, nositelje svjetla i čistoće, kako bi zavladala vječna tama, a on apsolutni vladar svijeta. Istodobno, šumski dječak Jack povede svoju djevojku, ljupku princezu Lily, duboko u šumu kako bi joj pokazao nešto što nikad nije vidjela: par prekrasnih bijelih konja jednoroga. Lily je toliko zadivljena ljepotom plemenitih stvorenja da ih poželi dotaknuti, iako ju Jack upozorava da smrtna bića ne smiju dotaknuti te svete životinje. Lily svojim prekrasnim glasom zapjeva pjesmu kojim privuče jednog od jednoroga, a kad on dođe do nje, ona ga pomiluje. No to iskoristi Blix, koji je sa svojim pomagačem sakriven u zasjedi, i pogodi jednoroga otrovnom strelicom. Jednorozi se daju u bijeg, a Blix i pomoćnik ih slijede i naposljetku sustignu. Blix odreže čarobni rog umirućoj životinji i u tom trenutku zavladaju mrak i zima. Jack i Lily su se međusobno izgubili, a Jacka zaskoče vilenjak Gump i njegovi pomagači te ga uvjere da se mora s njima suprotstaviti Gospodaru tame. A Lily demon želi učiniti svojoj suvladaricom...
Naslanjajući se na arhetipske motive borbe svjetla i tame, dobra i zla, Scott je prvenstveno bio zainteresiran za što fascinantnije kreiranje bajkovitog svijeta, u čemu je uspio s impresivnim, mjestimično zadivljujućim rezultatima.
Tom Cruise ostvario je svoju prvu veliku ulogu, a već sljedeće godine postat će velika zvijezda nastupom u "Top Gunu" Ridleyjevog mlađeg brata Tonyja Scotta. "Legenda" je bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje maske.

Komentari (2)

Foto