Vladavina: Prije istjerivača đavla (2005)

DOMINION: PREQUEL TO THE EXORCIST (Originalni naziv)

triler horror

Vjera mladog svećenika se nađe na kušnji kada se po prvi puta susretne s zlim demonom

 
Režija: Paul Schrader
Scenarij: William Peter Blatty, William Wisher Jr.
Uloge: Stellan Skarsgard, Gabriel Mann, Clara Bellar, Billy Crawford, Ralph Brown

Filmografija

Vladavina: Prije istjerivača đavla je američki horor/triler iz 2005. godine, kojeg je režirao Paul Schrader. Film je bio stavljen na čekanje nakon što je Renny Harlin zamijenio Schradera na mjestu redatelja filma "Egzorcist: Početak". No, nakon što je Harlinova verzija loše prošla, Morgan Creek je dopustio da Schraderova verzija filma izađe pod naslovom Vladavina: Prije istjerivača đavla.

Razočaran ljudskim zlom kojem je svjedočio tijekom Drugoga svjetskog rata, kao i ulogom crkve u velikom sukobu, otac Lankester Merrin (Stellan Skarsgård) gotovo da je izgubio i svoju vjeru. Razvivši interes za arheologiju, Merrin trenutno radi na možda i najfascinantnijem otkriću. Riječ je o crkvi koja datira u peto stoljeće, ali na egipatskom području na kojem u navedeno doba nije bilo kršćanstva. Uskoro, Merrin se suočava sa zlim demonom Pazuzuom, koji počinje opsjedati hendikepiranog adolescenta. Merrinu su pri ruci brojni članovi arheološke ekspedicije, ali jedino što mu doista može pomoći jest njegova vjera.
Snimajući ovaj prequel kultnoga horora "Egzorcist", slavni redatelj i scenarist Paul Schrader vjerojatno nije ni slutio kroz koliko će peripetija do svoje tržišne premijere morati proći "Vladavina: Prije istjerivača đavla". Naime, nakon što je svoj film dovršio i predao studiju na valorizaciju, Schrader je dobio odgovor kako film ne djeluje dovoljno komercijalno, pa su producenti u redateljski stolac pozvali Rennyja Harlina, koji je, koristeći se dobrim dijelom i već snimljenim materijalima s glavnim glumcem Stellanom Skarsgårdom, snimio "Egzorcist: Početak". Međutim, u ironičnom sudbinskom obratu, ni taj se film nije bio pokazao pravim tržišnim mamcem, pa je publici godinu dana poslije predstavljen i originalni, Schraderov naslov. Jasno je zašto ga studijski direktori nisu smatrali dovoljno komercijalnim, s obzirom da je riječ prvenstveno o filmu namijenjenom iskusnijim pratiteljima žanra, u kojem jednaku važnost imaju zastrašujuće scene demona i spiritualna dvojba glavnog lika. Upravo ga taj odlično pogođeni balans čini odličnim filmom i skladnom karikom autorova opusa.

Komentari (0)

Foto