Ključ tajni (2005)

THE SKELETON KEY (Originalni naziv)

triler horror

Kućna njegovateljica starog bračnog para otkriva mračnu tajnu povezanu s crnom magijom

 
Režija: Iain Softley
Scenarij: Ehren Kruger
Uloge: Kate Hudson, Jen Apgar, Andreas Beckett, Joy Bryant, Ann Dalrymple, ...

Filmografija

Smješten u nelagodan ambijent prijetećih močvara američke savezne države Louisiane, horor "Ključ tajni" svojom poetikom podsjeća na stare gotičke misterije, u kojima se nevina mlada žena u pravilu suočavala s dugo skrivanim zlom. Redatelj Iain Softley ne pretjeruje u izravnom plašenju gledatelja, nego strpljivo i efektno gradi atmosferu napetosti i straha, a klimaks filma uspijeva naglasiti sve ono ranije u njemu naznačeno.

Medicinska sestra Caroline Ellis (Kate Hudson) daje otkaz u bolnici kako bi postala kućna njegovateljica u močvarnom gradiću u Louisiani. Obiteljski odvjetnik Luke Marshall (Peter Sarsgaard) ponudi joj primamljivu svotu novca kako bi se brinula o paraliziranom Benu Devereauxu (John Hurt). Njegova supruga Violet (Gena Rowlands) daje Caroline kućne ključeve, pa znatiželjna mlada žena nakon nekog vremena otkriva zastrašujuću sobu u potkrovlju u kojem su prije mnogo godina živjeli vračevi. Caroline inače ne vjeruje u magiju, ali niz neobjašnjivih događaja natjera je na pomisao kako je upravo Violet bacila čini na Bena i time ga paralizirala. Uz Lukeovu pomoć, Caroline želi pomoći Benu.

Omiljena sve-američka djevojka Kate Hudson odlično je odradila prijelaz iz osobe koja vjeruje jedino u materijalno i opipljivo do ustrašene djevojke svjesne nadnaravnih sila i njihova utjecaja na ljude. Čak će i iskusniji poklonici žanra sa zadovoljstvom i zanimanjem pratiti film do samoga kraja, jer je iznimno teško predvidjeti sve rukavce njegova raspleta.


Komentari (7)

Foto