Tvrtka (1993)

The Firm (Originalni naziv)

triler drama

Pravnik otkriva da je odvjetnički ured u kojem se zaposlio paravan za mafijaške poslove

 
Režija: Sydney Pollack
Scenarij: David Rabe, John Grisham
Uloge: Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Gene Hackman, Ed Harris, Holly Hunter

Filmografija

Mitch McDeere (Tom Cruise) je mladić kojeg čeka uspješna pravna karijera. No kada iznenada dobije ponudu za posao, privuku ga novac i skupi pokloni te on zatvara oči pred mračnom stranom svoje buduće tvrtke. Nakon ubojstva dvaju ortaka, život mu se posve promijeni.

Diplomiravši pravo na Harvardu kao peti u naraštaju, mladi i perspektivni pravnik Mitch McDeere (T. Cruise) napokon dobiva prigodu steći materijalnu sigurnost i zaboraviti dane siromaštva iz mladosti. Stoga odbije nekoliko odvjetničkih kancelarija iz New Yorka i Chicaga i odluči se za malu, ali uspješnu tvrtku iz Memphisa "Bendini, Lambert & Locke" koja mu ponudi 20 posto veću plaću, te luksuznu vilu i Mercedes na korištenje. Presretan, Mitch se sa suprugom Abby (J. Tripplehorn) preseli iz Bostona u Memphis gdje ga dočeka njegov mentor u tvrtki Avery Tolar (G. Hackman). I baš kada je pomislio da mu je krenulo u životu, dva su partnera u tvrtki nađena mrtva. Istragu vodi detektiv Wayne Tarrance (E. Harris) koji uvjeri Mitcha da je tvrtka samo paravan za mafijine poslove...
Američki romanopisac i autor niza bestselera pravne tematike John Grisham neko je vrijeme bio najtraženije literarno ime u Hollywoodu. Za to je "krivac" upravo sudski triler "Tvrtka" u režiji oskarovca Sydneyja Pollacka (Moja Afrika, Tootsie), koji je dobrim ocjenama filmskih kritičara i izvrsnim prijamom američke i svjetske kinopublike (proračun je iznosio 40 milijuna dolara, dok je diljem svijeta zaradio više od 262 milijuna dolara) promovirao Grishamove romane u vrlo isplative filmske predloške.
Nakon "Tvrtke" snimljeno je još nekoliko hitova prema Grishamovim djelima (Slučaj "Pelikan", Klijent, Vrijeme ubijanja), i to s najpoznatijim holivudskim glumicama i glumcima. Prvo glumačko ime Pollackove "Tvrtke" je Tom Cruise (Rođen 4. srpnja, Nemoguća misija) kao mladi i daroviti pravnik koji otkriva da je uspješna odvjetnička kancelarija u kojoj se upravo zaposlio ispostava mafijaške organizacije.

Komentari (3)

Foto