Plačljivko (1990)

Cry-Baby (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Simpatična djevojka upušta se u zabranjenu vezu s šarmantnim delikventom

 
Režija: John Waters
Scenarij: John Waters
Uloge: Johnny Depp, Amy Locane, Susan Tyrrell, Iggy Pop, Traci Lords, Kim McGuire

Filmografija

Watersov tribute pedesetima, maloljetnoj delikvenciji, rockabilly glazbi i svemu što ide uz to. Zvijezda filma mlađahni je Johnny Depp, a u jednoj od uloga se pojavljuje i legendarni glazbenik Iggy Pop.

Baltimore, 1954. Cry-Baby Walker vođa je skupine tinejdžera u crnim kožnim jaknama, koji slušaju i sviraju senzualni rock'n'roll i ponosni su na svoje delinkventno ponašanje. "Dobra djevojka" Allison Vernon-Williams zaljubi se u Cry-Babyja, što isprva šokira njezinu baku i skrbiteljicu, te razljuti njezinog dečka Baldwina. Između Cry-Babyja i Allison rađa se ljubav, a Baldwin i njegovi pajdaši napadaju Cry-Babyjevu ekipu...

Kultni maestro nezavisne filmske trash-camp poetike John Walters (Pink Flamingos, Sprej za kosu, Pimp(l)lek) režirao je svoj prvi film u produkciji nekog velikog hollywoodskog studija. Bila je to ova romantična rock 'n' roll satira za studio Universal, film u kojem je Walters odao istodobno iskrenu i parodijsku počast vremenu nastanka nove subkulture predvođene rock'n'roll buntovnicima, vremenu kad se i sam formirao.

Film je prepun uvrnutih karaktera i humora tako karakterističnih za Waltersovu poetiku, ali i neke duboke nježnosti, a suštinski pronosi gotovo konzervativne poruke. "Cry-Baby" značajan je i kao prva velika filmska uloga današnje megazvijezde Johnnyja Deppa (Edward Škaroruki, Ed Wood, Sanjiva dolina, Što izjeda Gilberta Grapea?, Pirati s Kariba 1 i 2), koji je u to doba bio tek zvjezdica popularne tinejdžerske krimi-serije 21 Jump Street, a koji je već prvim filmskim nastupom jasno odredio svoj put. U filmskoj ekipi pojavljuju se i rock legenda Iggy Pop te porno-diva Traci Lords, kojoj je to bio jedan od prvih nastupa u standardnoj kinematografiji.


Komentari (3)

Foto