Neugodna istina (2006)

AN INCONVENIENT TRUTH (Originalni naziv)

dokumentarni

Bivši potpredsjednik SAD-a, Al Gore educira publiku o štetnosti globalnog zagrijavanja

 
Režija: Davis Guggenheim
Scenarij: Davis Guggenheim
Uloge: Al Gore, Billy West, George W. Bush

Filmografija

"An Inconvenient Truth" je spoj dokumentarnog i edukacijskog filma na temu o "globalnom zatopljenjeu". Dokumetarac se naime u većini dijela sastoji od snimki multimedijski jako upečatljivo odrađenih predavanja Ala Gorea, bivšeg potpredsjednika SAD-a za vrijeme Clintonova mandata,, te nešto manje njegovih razmišljanja o spomenutoj temi.

Dokumentarni film redatelja Davisa Guggenheima prati Ala Gorea na njegovim putovanjima na kojima je pokušavao educirati publiku o opasnostima i blizini globalnog zatopljenja. Sam Gore je sličnu poruku pokušavao poslati već nekoliko godina, ali priznaje kako osjeća da u tome nije uspio, zbog čega se odlučio na još jednu seriju predavanja. Istraživanje i interpretaciju podataka o klimatskim promjenama, Guggenheim spaja s značajnim događajima iz Goreove osobne prošlosti.

Iako se u filmu u manjim ili većim rolama uz samoga Gorea pojavljuje još i niz istaknutih američkih aktualnih i sada bivših političkih moćnika, Guggenheim "Neugodnoj istini" ne dozvoljava da postane politički pamflet ili stranačka propaganda. Njegov je cilj gotovo istovjetan Goreovu, a riječ je o upozoravanju šire javnosti o sve većim i opasnijim problemima uzrokovanima svjetskim klimatskim promjenama. Ovaj odličan dokumentarac nagrađen je i dvama Oscarima - za najbolji dokumentarni film i najbolju originalnu pjesmu.


Komentari (0)

Foto