Svi drugi (2009)

ALLE ANDEREN (Originalni naziv)

drama romantika

Mladi bračni par nađe se na životnoj prekretnici

 
Režija: Maren Ade
Scenarij: Maren Ade
Uloge: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans-Jochen Wagner, Nicole Marischka, ...

Filmografija

Drugi dugometražni film njemačke redateljice i scenaristikinje, Marene Ade ("The Forest for the Trees"), tragikomična je priča o neobičnom i ranjivom mladom paru koji se bori za vlastiti identitet u vezi.

Prilikom ljetnih praznika na Sardiniji mladi njemački par, Chris (L. Eidinger) i Gitti (B. Minichmayr), provode naoko prekrasne trenutke i lijepo se zabavljaju. No nisu baš načisto što uistinu očekuju od vlastite veze. Sve to izađe na vidjelo kad se zbliže s drugim parom koji također ovdje ljetuje. Naime, Sana (N. Marischka) i Hans (H-J. Wagner), kojega Chris poznaje iz studentskih dana, uspješni su mladi ljudi, ona čeka dijete i izgleda da imaju jasno raspodijeljene uloge u vezi. Tako uređena veza imponira Chrisu koji shvati da i on to želi. Stoga se počne drugačije odnositi prema Gitti, izigravati dominaciju i isticati svoju muževnost. Ovakva promjena ponašanja zbunjuje Gitti, koja ne zna kako mu uzvratiti...

Njemački film Alle Anderen vrlo je solidna psihološka drama smještena u svakodnevni život te prikazuje zamršenost jedne naoko tipične jednostavne ljubavne veze bez velikih problema. Naime, priča o neočekivanom tijeku odnosa mladih Nijemaca koji na ljetovanju, družeći se s parom čija je veza drugačija od njihove, otkrivaju pravo lice svojega odnosa i shvate da u njemu nedostaju neke važne stvari. Veliki adut ovoga filma je vrlo čist scenarij koji kroz jednostavne rečenice govori o suštini problema jednoga odnosa (film potpisuje mlada njemačka redateljica i scenaristica Maren Ade), te vrlo solidna gluma mladih glumaca, B. Minichmayr i L. Eidingera. Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, od kojih se ističu Srebrni medvjedi za glavnu žensku ulogu i nagrada žirija za režiju.


Komentari (1)

Foto