Boja hrabrosti (1999)

THE COLOR OF COURAGE (Originalni naziv)

drama

Obitelj bijelaca zbog rasističkih susjeda podiže tužbu protiv susjedne crnačke obitelji

 
Režija: Lee Rose
Scenarij: Kathleen McGhee-Anderson
Uloge: Linda Hamilton, Lynn Whitfield, Bruce Greenwood, Roger Guenveur Smith, ...

Filmografija

U dugoj pravničkoj tradiciji borbe za rasnu ravnopravnost u SAD-u jedna je od važnijih presuda američkog Vrhovnog suda odluka iz svibnja 1948. kojom su poništeni pravni dokumenti kojima je zabranjivano doseljavanje crnačkih stanovnika u bjelačka naselja. Slučaj poznat prema prezimenima suprotstavljenih sudionika postupka Sipes vs. McGhee započet je 1944., a do danas je ostao primjerom mukotrpne borbe za prava čovjeka. Istiniti događaji poslužili su kao predložak ovom TV filmu.

Anna Sipes (L. Hamilton) živi sa svojim suprugom Benjaminom (B. Greenwood) i kćerkom tinejdžericom Maggie (T. Moss) u slikovitu američkom predgrađu u Detroitu dok je zemlja 1944. na vrhuncu svog angažmana u Drugom svjetskom ratu. Iako je Anna željna radnog mjesta, njezin je suprug protiv toga smatrajući da ona i kao kućanica ima dovoljno obveza. Jednoga dana njihov prvi susjed odluči prodati kuću, a novi je kupac uglađeni Mac McGhee (R. Guenveur). Problem se javi kada ostali susjedi doznaju da su McGheejevi crnačka obitelj pri čemu na čelo nezadovoljnika stanu Philip Renfrew (D. Andrews) i njegova supruga Dorothy (J. O'Hara). I dok Anna srdačno dočeka nove susjede, osobito Macovu suprugu Minnie (L. Whitfield), Philip primora Benjamina da kao prvi susjed podigne sudsku tužbu protiv McGheejevih jer predgrađe štiti ugovor prema kojem je dopuštena rasna segregacija. Anna se pritom nađe u procjepu između vlastitih uvjerenja i podrške suprugu koji se ne svojom voljom nađe na strani rasističkih susjeda...

Scenarij je djelo Kathleen McGhee-Anderson (serija Lincoln Heights), unuke afroameričkog bračnog para Minnie i Maca McGheeja koji se i našao pred tužbom za iseljenje. Pregledno ispričan s efektnim prikazom hipokrizije američkog društva koje je desetljećima nakon Građanskog rata ostalo rasno podijeljeno, film "The Color of Courage" veoma je dobra TV drama u kojoj osobito treba istaknuti nastupe glumačke ekipe. Ponajprije, dvije glavne glumice. To su L. Hamilton, proslavljena prvim dvama nastavcima serijala "Terminator" u ulozi Anne Sipes te dobitnica Emmyja L. Whitfield (Priča o Josephine Baker, serija Odletjet ću) kao Minnie McGhee. U ostalim su ulogama B. Greenwood (Zvjezdane staze, Dvostruka opasnost) i R. Guenveur Smith (Justice, A Huey P. Newton Story). Film je režirala debitantica Lee Rose (Istina o Jane, Jack), dok je Linda Hamilton nagrađena Zlatnim satelitom.


Komentari (0)

Foto