M. Butterfly (1993)

M. Butterfly (Originalni naziv)

drama romantika

Francuski diplomat zaljubi se u tajanstvenu opernu zvijezdu

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: David Henry Hwang
Uloge: Jeremy Irons, John Lone, Barbara Sukowa, Ian Richardson, Annabel Leventon

Filmografija

Od nagrađivane broadwayske predstave dolazi nam drama o ljubavi i opsesiji koja se temelji na istinitoj priči! Jeremy Irons glumi francuskog diplomata u Kini koji pravu strast pronalazi u prekrasnoj zvijezdi pekinške Opere – i koji svoju čast gubi kada se pokaže da je ona više negoli se to činilo. Film je režirao David Cronenberg ("The Fly“). Također glumi i Ian Richardson.

Rene Gallimard (Irons) francuski je diplomatski dužnosnik u Pekingu, u Kini 1964. godine. Nespreman je na snažne osjećaje koji ga obuzmu kada ugleda divu pekinške Opere dok izvodi Puccinijevu operu „Madame Butterfly“. Gallimard upoznaje, a potom postaje opsjednut svojom tajnovitom muzom Song Liling (Lone) koju nazove „Butterfly“. Slijedi je u tajnovit svijet kineske glazbe, kulture i napokon se upušta u tako strastvenu ljubavnu aferu da spremno riskira, a potom i odbacuje svaki ostali dio svog života.

Dok se Gallimardovo postojanje, držanje i njegov temeljni karakter mijenjaju, on se neočekivano počinje penjati na diplomatskoj ljestvici. Njegovo stručno znanje o kineskim kulturnim zbivanjima postaje poznato i učvršćuje njegov diplomatski status, iako Gallimardu ništa osim predmeta njegove ljubavi nije važno. Ali ova grozničava fantazija ne može potrajati: Gallimard otkriva da je bio predmet smrtonosne igre međunarodne političke manipulacije.


Komentari (0)

Foto