Agatha Christie: Trik je u zrcalima (1985)

AGATHA CHRISTIE'S MURDER WITH MIRRORS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Oštroumna gospođica Marple i inspektor istražuju tajanstveno ubojstvo odvjetnika

 
Režija: Dick Lowry
Scenarij: Agatha Christie, George Eckstein
Uloge: Helen Hayes, Bette Davis, John Mills, Leo McKern, Liane Langland, ...

Filmografija

Nominiran za Emmy u kategoriji najbolje glazbe u TV seriji ili filmu, atraktivan i uzbudljiv krimić TV redatelja Dicka Lowryja (Priča o Jane Mansfield, Attila, serija In the Line of Duty) uspjela je adaptacija još jednog romana Agathe Christie.

Christian Gilbranson (John Woodvine) odvjetnik je gospođice Marple (Helen Hayes) koji je nagovori da posjeti posjed njegove pomajke Carrie Louise Serrocold (Bette Davis), njezine stare prijateljice. Carrien suprug Lewis (John Mills) povjeri se gospođici Marple kako sumnja da netko želi ubiti njegovu suprugu, a sumnje potvrđuje cijeli niz skoro fatalnih nesreća.

Glavni osumnjičenik jest mladi Edgar Lawson (Tim Roth), koji tvrdi kako je zapravo Lewisov nezakoniti sin, oko čega se često svađa s vlasnikom imanja. Jedne noći, nakon glasne svađe, odvjetnik Gilbranson pronađen je mrtav, a od Marpleove i inspektora Curryja (Leo McKern) očekuje se da otkriju počinitelja.

Neusporedivo najslavnija i najplodnija autorica detektivskih i kriminalističkih romana, Agatha Christie je svojim odličnim, napetim i nepredvidljivim djelima nebrojeno mnogo puta poslužila kao predložak snimanja cjelovečernjih filmova i televizijskih serija pa je doista nezahvalan, a i nepotreban, zadatak biranja najbolje adaptacije.

Međutim, "Agatha Christie: Trik je u zrcalima" zasigurno je barem legitiman kandidat, ako već ne i siguran pobjednik, jer je redatelj Nick Lowry na ekran lakoćom prenio sve nijanse autoričina rada, uspješno stvorivši atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti. Naravno, za takav posao velike su i glumačke zasluge, a uz sjajnu Helen Hayes u ulozi nepogrešive istražiteljice Marple, posebno se ističu legendarna Bette Davis te slavni Tim Roth u jednoj od svojih ranijih uloga.


Komentari (2)

Foto