Nova Francuska (2004)

Nouvelle-France / New France (Originalni naziv)

romantika avantura povijesni

Potresna ljubavna priča smještena u 18. stoljeće kada je Kanada bila francuska kolonija

 
Režija: Jean Beaudin
Scenarij: Pierre Billon
Uloge: Noémie Godin-Vigneau, David La Haye, Juliette Gosselin, Sébastien Huberdeau...

Filmografija

Film je nominiran u više kategorija dviju najprestižnijih kanadskih nagrada, Genie i Jutra, a prvospomenutu dobio je u kategoriji najbolje scenografije.

Sredinom 18. stoljeća Kanada je francuski kolonijalni posjed i nosi ime Nova Francuska. Françoisu Le Gardeuru zapela je za oči mlada udovica Marie-Loup Carignan, darovita travarica koju zatucane lokalne žene smatraju vješticom. Marie-Loup ima pametnu kćerkicu France, a posvojila je i indijansku tinejdžericu Acoonu, što se nikako ne sviđa njezinom konzervativnom i mrzovoljnom ocu. Uskoro Marie-Loup i François otkriju jedno u drugom pravu ljubav, no sve se zakomplicira namjerama Britanaca da zauzmu Kanadu i preotmu je Francuskoj. François dobije zadatak otploviti u Europu kako bi nagovorio Madame Pompadour da utječe na kralja da se jače angažira oko obrane Nove Francuske, te želi da Marie-Loup pođe s njim. Šalje joj pismo, no kako je ona nepismena, zamoli svećenika Thomasa Blondeaua da joj ga pročita. Blondeau je, međutim, potajno zaljubljen u nju, pa joj slaže da joj François piše kako odlazi sam i da ne želi da ona zbog njega upropasti svoj život. Marie-Loup je shrvana, a svoju priliku sad vidi Françoisov najbolji prijatelj, kapetan quebečke milicije Xavier Maillard, koji se svrstao na britansku stranu i kojem se Marie-Loupe također sviđa...

Nouvele-France najskuplja je produkcija u povijesti frankofonog quebečkog odjeljka kanadske kinematografije, a film je istodobno sniman u dvije verzije - na francuskom i engleskom jeziku. Dojmljiva rekonstrukcija povijesnog razdoblja i društvenih slojeva pripomaže stvaranju autentične atmosfere unutar koje je smještena velika i potresna ljubavna priča koja će nesumnjivo zarobiti gledatelje, a u njezinu posredovanju ogromne zasluge idu glavnim glumcima, osobito zadivljujućoj Noémie Godin-Vigneau kao Marie-Loupe i nevjerojatno darovitoj, tada 13-godišnjoj Juliette Gosselin kao njezinoj kćerkici France.


Komentari (2)

Foto