Doručak kod Tiffanyja (1961)

BREAKFAST AT TIFFANY (Originalni naziv)

melodrama romantika

Mladi pisac se upusti u romantičnu igru sa zgodnom i vrckastom djevojkom

 
Režija: Blake Edwards
Scenarij: George Axelrod, Trumana Capotea
Uloge: Audrey Hepburn, George Peppard, Mickey Rooney, Patricia Neal, Buddy Ebsen...

Filmografija

"Doručak kod Tiffanyja" izvrstan je film slavnoga redatelja Blakea Edwardsa (filmski serijal "Pink Panther", "Victor/Victoria"), inače adaptacija priče poznatoga njujorškoga novinara, pisca i jet-setera Trumana Capotea.

Paul Varjak (G. Peppard) mladi je pisac koji često ima problema s traganjem za inspiracijom, a i opterećen je svojom vezom s imućnom ženom. Jednoga dana useli se u novi stan i privuče ga zgodna, vrckasta Holly (A. Hepburn), djevojka koja živi sama u stanu ispod njegova. Sprijatelji se s njom i primijeti da ona obožava skupe izlaske na kojima osvaja svojim šarmom i duhovitošću. Između njih dvoje počinje se razvijati romantična igra, no on iznenada shvati da je lepršavost ove djevojke samo njezina fasada: naime, ona pati od neuroza, svaka joj veza završi time što ostavi muškarca nakon što dobije skupe darove, a i redovito posjećuje muškarca koji odslužuje zatvorsku kaznu u Sing-Singu...

Ovaj je film po mnogim vrhunac karijere slavne glumice Audrey Hepburn, kojoj je baš ova uloga osigurala vječnu filmsku slavu, kako zbog izvrsnog utjelovljenja lika vrckaste Holly, tako i zbog svog izgleda naivke u skupim Givenchyjevim kreacijama. U ostalim ulogama glume poznati glumci G. Peppard, P. Neal, M. Rooney i drugi, a film je za glazbu (poznati šlager Moon River Henryja Mancinija) osvojio Oscara, uz još šest nominacija.


Komentari (25)

Foto