Johnny Belinda (1948)

JOHNNY BELINDA (Originalni naziv)

drama

Dirljiva priča o sukobu ljubavi, dobrote s jedne, te primitivizma, nasilja s druge strane

 
Režija: Jean Negulesco
Scenarij: Irma von Cub, Allen Vincent
Uloge: Lew Ayres, Jane Wyman, Charles Bickford, Agnes Moorehead, Stephen McNally...

Filmografija

Izvrsna melodrama američkog redatelja rumunjskih korijena Jeana Negulescoa (Humoreska, Kuća na putu, Kako se udati za milijunaša, Tri novčića u fontani, Dječak na dupinu), filmaša koji je, premda izuzetno vješt u režiranju melodramskih sižeja i trilera, poznat postao prvenstveno realizacijom komedija melodramskog ugođaja i koji nikad nije u potpunosti stekao zasluženi ugled, impresivna je ekranizacija kazališnog komada Elmera Harrisa.

Otok Cape Breton u Novoj Škotskoj krajem 40-ih godina. Stanovnici malog ribarskog naselja grubi su i negostoljubivi poput klime koja na otoku vlada, a među njima se primitivizmom izdvaja ribar Locky McCormick (S. McNally). Kad na otok stigne mladi liječnik Robert Richardson (L. Ayres), pažnju mu ubrzo privuče plaha i lijepa gluhonijema djevojka Belinda McDonald (J. Wyman), kći skromnog mlinara i farmera Blacka McDonalda (C. Bickford), koju uz oca podiže i njegova pomalo neljubazna sestra Aggie (A. Moorehead). Nakon što dozna da je Belinda gluhonijemom postala u djetinjstvu, te da ne zna ni čitati ni pisati, liječnik joj odluči posvetiti sve svoje slobodno vrijeme. Učeći ju čitanju s usana i jeziku gluhonijemih, on će se postupno zbližiti s Belindom, ne sluteći da je na djevojku na zabavi u McDonaldovu mlinu oko bacio ribar Locky. Istodobno, u Roberta je potajno zaljubljena Stella (J. Sterling), Lockyjeva djevojka. Kad otac i Aggie na par dana otputuju iz mjesta, pripiti Locky jedne noći upadne u mlin i siluje Belindu...

Film koji je od 12 nominacija za Oscara potvrdio samo onog za glavnu žensku ulogu J. Wyman, snažna je, kompleksna, slojevita, emotivna i dirljiva priča o sukobu ljubavi, plemenitosti, požrtvovnosti i dobrote s jedne, te primitivizma, licemjerja i nasilja s druge strane. Uz izvrsne nastupe Oscarom ovjenčane J. Wyman (Trema, Staklena menažerija, Dolazi mladoženja, Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, serija Sokolov greben) i L. Ayresa (Neobičan slučaj doktora Kildarea, Bitka za planet majmuna, serija Galactica: svemirska krstarica), valja izdvojiti i izvrsne sporedne nastupe C. Bickforda (Osedlaj divlji vjetar, Dvoboj na suncu, Zvijezda je rođena, Velika zemlja, Dani vina i ruža) i A. Moorehead (Građanin Kane, Jane Eyre, Veličanstveni Ambersonovi, Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta), oboje nominirani za Oscara za uloge u ovom filmu. U sporednim ulogama su S. McNally (Harveyeve djevojke, Winchester ´73, serija Starsky i Hutch) i J. Sterling (Pony Express, The High and the Mighty, serija Mala kuća u preriji), filmsku glazbu potpisuje trostruki oskarovac Max Steiner (Jezebel, Zameo ih vjetar, Narednik York, Casablanca, Rapsodija u plavom), a fotografiju Ted D. McCord (Mladić s trubom, Istočno od raja, Pustolovine Huckleberryja Finna, Moje pjesme, moji snovi).


Komentari (0)

Foto