Vjernik (2001)

THE BELIEVER (Originalni naziv)

drama

Iako je sam židovskog podrijetla mladić se odluči pridružiti neonacističkim privrženicima

 
Režija: Henry Bean
Scenarij: Henry Bean
Uloge: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell, Billy Zane, ...

Filmografija

Vjernik je još jedan u nizu dojmljivijih suvremenih filmova (Romper Stomper i American History X) koji tematiziraju mlade neonacističke privrženike.

Danny Balint je uvjereni nacist, i mrzi Židove, a od svojih primitivnih pajdaša čuva tajnu svog židovskog podrijetla. Jednom prilikom upozna Linu Moebius i Curtisa Zampfa, mondene neonaciste novog doba koji održavaju ležerne kružoke sa simpatizerima. Njih dvoje pokušavaju uvjeriti Dannyja, koji je artikuliran i iznimno sugestivan u iznošenju svojih rasističkih, ponajprije antižidovskih stajališta, da im se pridruži i postane njihovim svojevrsnim glasnogovornikom. Danny se zbliži s Lininom kćeri Carlom...

Film je debitantsko redateljsko djelo scenarista Henryja Beana (Policajac pod kontrolom, Sirove strasti 2) kojim je postigao izvanredan kritičarski odjek te mnogobrojne nagrade i nominacije. Spomenimo tek one najvažnije: Veliku nagradu žirija u dramskoj kategoriji na festivalu Sundance, Zlatni Sveti Juraj na festivalu u Moskvi, Međunarodnu nagradu Europske filmske akademije te četiri nominacije za nagradu Nezavisni duh (za najbolji prvi film, scenarij, glavnu mušku ulogu i sporednu žensku).

Sjajnu glavnu ulogu ostvario je daroviti R. Gosling (Ubojstvo po brojevima), a sugestivan nastup zabilježila je i S. Phoenix, najmlađe dijete iz poznate glumačke obitelji, sestra Rivera, Joaquina i Rain Phoenix. Svoj doprinos uvjerljivim glumačkim nastupima dale su i zvijezde T. Russell (Crna udovica, Kurva) i B. Zane (Opasno more, Titanic). Spomenimo i da je film inspiriran događajem iz 1965., kad je reporter New York Timesa objavio židovski identitet uhićenog člana Ku Klux Klana, koji je nakon toga počinio samoubojstvo.

 


Komentari (1)

Foto