Put za Indiju (1984)

PASSAGE TO INDIA (Originalni naziv)

drama avantura povijesni

Bijela turistkinja optuži mladog indijskog liječnika za silovanje

 
Režija: David Lean
Scenarij: David Lean, E.M. Forster
Uloge: Judy Davis, Victor Banerjee, Alec Guinness, Peggy Ashcroft, James Fox

Filmografija

"A Passage To India“, posljednji film redatelja Davida Leana (za koji je dobio i priznanje za montažu), u kinematografskom smislu ne postavlja nove temelje, ali ostaje izvanredno sastavljen podsjetnik onim prijašnjim njegovim epovima kao što su "Doctor Zhivago “ i "Ryan's Daughter“. Prema romanu E. M. Forstera, film je smješten u kolonijalnu Indiju 1924. godine.

Indija, 1924. godine, u doba dok su zemljom upravljali Britanci. Engleskinja Adela Quested (J. Davis) prvi put napušta domovinu i putuje u tajanstvenu koloniju, u društvu postarije gđe Moore (P. Ashcroft), majke čovjeka za kojeg bi se trebala udati. Budući suprug, Ronny (N. Havers), inače lokalni sudac, dočeka majku i Adelu prilično hladno, ne nalazeći razumijevanja za njihovu želju da se upoznaju s novom zemljom. Poput većine sunarodnjaka, Ronny doživljava Indijce kao inferiornu rasu. Jedne večeri gđa Moore upozna šarmantnog Indijca, dr. Aziza (V. Banerjee), udovca s dvoje djece, koji će ubrzo nju i Adelu pozvati na razgledavanje tajanstvenih pećina Marabara. Igrom slučaja, na planirani izlet ne stignu na vrijeme krenuti ostali suputnici, indijski profesor filozofije Godbhole (A. Guiness) i šef sveučilišta Richard Fielding (J. Fox). Nakon što se gđa Moore uplaši već u prvoj pećini, Aziz i Adela dalje nastavljaju sami. Ubrzo dolazi do tajanstvenog događaja, nakon kojeg će Adela doktora optužiti za pokušaj silovanja...

Pustolovna drama "Put u Indiju" posljednji je film legendarnog Davida Leana (Lawrence od Arabije, Most na rijeci Kwai, Kratak susret, Doktor Živago), jednog od najboljih britanskih redatelja svih vremena. Lean je "Put u Indiju" realizirao nakon dugogodišnje pauze, uzrokovane slabim reakcijama kritike i publike na njegov prethodni film, "Ryanovu kći". Pedantni filmaš u "Putu u Indiju" ništa nije želio prepustiti slučaju, pa je sam scenaristički adaptirao roman glasovitog E. M. Forstera, potpisujući osim režije i montažu. "Put u Indiju" je neosporno remek-djelo i jedan od najboljih Leanovih filmova. "Put u Indiju" nominiran je za 11 Oscara, no osvojio je samo dva, za najbolju žensku epizodnu ulogu (P. Ashcroft) i glazbu (Maurice Jarre).


Komentari (1)

Foto