Milijarder (1977)

MR. BILLION (Originalni naziv)

komedija

Automehaničar iz Italije dolazi u Ameriku pruzeti veliko nasljedstvo svog pokojnog strica

 
Režija: Jonathan Kaplan
Scenarij: Ken Friedman, Jonathan Kaplan
Uloge: Terence Hill, Valerie Perrine, Slim Pickens, William Redfield, Chill Wills...

Filmografija

Kaplanovo je djelo duhovito i lepršavo ostvarenje koje ni ne krije svoje camp podrijetlo, dok se sam Terence Hill više nego dobro snašao u ulozi krojenoj za njegove glumačke i zabavljačke sposobnosti. Frenetičnog ritma, prepun akcijskih prizora i režiran uz brojne posvete klasicima nijeme komedije, Kaplanov je "Milijarder" neobvezujuća filmska razbibriga kojoj notu iznadprosječnosti daju izvrsni nastupi nesuđenih oskarovaca Jackieja Gleasona (The Hustler) i Valerie Perrine (Lenny).

Svečano otvarajući svoju novu zgradu, milijarder Anthony Falcon (R. Chesse) pogine nakon što na njega padne divovski simbol tvrtke. Kako je bio bez djece, Falcon je svoje bogatstvo oporučno ostavio nećaku Guidu (T. Hill) koji živi kao skromni automehaničar u Italiji. Falconova posljednja volja zaprepasti njegova poslovnog partnera Johna Cutlera (J. Gleason) koji se nadao da će upravo on preuzeti Falconovu tvrtku. Prema stričevoj oporuci Guido mora stići u San Francisco u točno određenom roku inače će izgubiti nasljedstvo. Cutler stoga angažira lijepu Rosie Jones (V. Perrine) ne bi li Guido pristao da upravo njega ovlasti za vođenje multimilijunske tvrtke...

Uz partnera Buda Spencera velika glumačka zvijezda u Italiji i Europi tijekom 1970-ih, talijanski glumac Terence Hill alias Mario Girotti krajem istog desetljeća odlučio se okušati u Hollywoodu. Tako je 1977. uz film "March or Die" snimio i komediju "Milijarder" u kojoj je reprizirao svoj prepoznatljivi filmski lik dobrodušnog pustolova na udaru kojekakvih zlikovaca. Tako je u ovom filmu redatelja Jonathana Kaplana, koji će se kasnije proslaviti sasvim drukčije intoniranim filmskim (Optužena) i televizijskim (serija Hitna služba) projektima, Hill odglumio skromnog automehaničara iz Italije koji u San Franciscu treba preuzeti veliko nasljedstvo svog pokojnog strica. Dakako, na tom će mu se putu ispriječiti štošta, od stričevog direktora preko nespretnih otmičara do lukave ljepotice koja mu po direktorovom nalogu treba odvući pažnju.


Komentari (0)

Foto