Od 9 do 5 (1980)

Nine to Five (Originalni naziv)

komedija

Tri radišne tajnice se odluče osvetiti svom egocentričnom, seksističkom i nepravednom šefu

 
Režija: Colin Higgins
Scenarij: Colin Higgins, Patricia Resnick
Uloge: Jane Fonda, Lily Tomlin, Dolly Parton, Dabney Coleman, Sterling Hayden, ...

Filmografija

Iako je svakako riječ o originalnoj, lepršavoj i iznimno zabavnoj komediji koja s pravom uživa kultni status, "Od 9 do 5" redatelja Colina Higginsa ujedno je i prilično detaljan prikaz i oštra kritika nepravdi i predrasuda u svijetu visokog biznisa, koji se trideset godina nakon premijere filma promijenio jako malo, ako uopće.

Nakon što ju je muž ostavio zbog svoje tajnice, kućanica Judy Bernly (Jane Fonda) i sama postaje tajnica u golemoj korporaciji. U sve tajne posla uvodi je voditeljica ureda, temperamentna Violet Newstead (Lily Tomlin), koja je posebno upozorava na odnos sa šovinističkim šefom Franklinom Hartom Jr.-om (Dabney Coleman) i njegovom desnom rukom Roz Keith (Elizabeth Wilson). Glavna tema svih uredskih tračeva jesu Franklinovi neuspješni pokušaji zavođenja sretno udane tajnice Doralee Rhodes (Dolly Parton). Kada šef nepravedno zaobiđe Violet i promociju dodijeli nekome drugom, tri se prijateljice odluče utješiti u baru, što započinje večer ženskog druženja i maštanja o Franklinovoj smrti.
Pregršt zanimljivih digresija skladno je uklopljeno u osnovnu narativnu liniju filma, a sve na svom okupu čini trio sjajnih glumica. Legendarna Jane Fonda i ovdje se dokazala kao neupitna holivudska heroina; kultna diva nezavisnih filmova, Lily Tomlin, naslovu osigurava dozu prijeko potrebne neobičnosti; a slavna country pjevačica Dolly Parton - čija je naslovna pjesma filma bila nominirana i za Oscara - pokazala je kako bi bila zvijezda i da ne zna pjevati.

Komentari (0)

Foto