Fawlty Towers (1975)

FAWLTY TOWERS (Originalni naziv)

komedija

Fawlty Towers svi vole - osim jadnih, mučenih gostiju

 
Režija: John Howard Davies
Scenarij: John Cleese, Connie Booth
Uloge: John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth, Andrew Sachs, Ballard Berkeley...

Filmografija

Pomahnitala, arogantna i sadistička ulizica Basil Fawlty savršen je lik za prikaz briljantnoga humora Johna Cleesea. Svijet mnogo duguje tom anonimnom hotelijeru u Torquayju čija su bezobraznost i nekompetentnost bili nadahnuće za jednu od najhvaljenijih televizijskih serija svih vremena.

Basil je radišan hotelski upravitelj kojega često iskorištavaju i čiji je život "zatrovan" mrtvim gostima, hotelskim inspektorima i vrijeđanjima. Glavobolju mu najviše zadaje zmija - njegova žena Sibyl koja stalno zanovijeta. Zajedno vode svoj hotel Fawlty Towers, uz pripomoć smirene Polly te bez gotovo ikakve pomoći od strane Manuela, konobara iz Barcelone na praksi, koji je lud koliko i njegov šef kojega izluđuje.

Fawlty Towers svi vole - osim jadnih, mučenih gostiju. Hotel je, od one večeri za pamćenje sredinom 1970-ih, kada je otvorio vrata za javnost, postao kultna serija u 61 zemlji diljem svijeta. Unatoč emitiranju u više navrata, nije izgubio ništa od svoje privlačnosti. Basilove i Sybiline međusobne uvrede, Manuelov tugaljiv "Que?" i "Ne spominji rat" postali su dio svakodnevna govora.

Serija je osvojila tri nagrade BAFTA i možda je jedina u povijesti koja nije dobila nijednu lošu novinsku kritiku. Kada je 2001. izašao DVD, više od 30 godina nakon početka emitiranja, u prvih se mjesec dana prodao u vrtoglavih 37.000 primjeraka i osvojio nagradu za najbolju komediju na DVD-u. Prodaja video-kaseta i knjiga također je impozantna. Prva sezona ima 6 epizoda, a druga 5.


 


Komentari (13)

Foto