Kes (1970)

KES (Originalni naziv)

drama

Povučeni četrnaestogodišnjak preuzima brigu o ozlijeđenom sokolu

 
Režija: Ken Loach
Scenarij: Barry Hines, Ken Loach
Uloge: David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Colin Welland, Brian Glover

Filmografija

Billy Casper (David Bradley), petnaestogodišnjak iz Yorkshirea, svjestan je nezavidne budućnosti koja ga očekuje. Zlostavljan u školi i ignoriran od strane vlastite obitelji, Billy utjehu i bijeg od nesretne svakodnevnice pronalazi u njegovanju ozlijeđenog sokola kojem nadjene ime Kes.

Četrnaestogodišnji Billy Casper (D. Bradley) živi u siromašnu rudarskom gradu na sjeveru Engleske. Fizički slabašan, ne osobit učenik i vrlo povučen, Billy je izložen stalnom zlostavljanju školskih kolega. Njegov stariji polubrat (F. Fletcher) odnosi se hladno prema njemu, a nemoćna majka (L. Perrie) uglavnom sliježe ramenima kad joj se mlađi sin potuži. Jednoga dana Billy pronađe mladoga sokola ispala iz gnijezda o kojemu se počne brinuti. To mu pruža samoispunjenje, a jedan od njegovih učitelja, Farthing (C. Welland), zainteresira se za njegov hobi, u kojemu prepozna Casperovu inteligenciju i senzibilnost. Međutim, kako dječak nema baš preveliku potporu okoline, neće mnogo profitirati od druženja sa sokolom...

Britanski film "Kes" izvrsna je socijalna drama nastala prema romanu Barryja Hinesa A Kestrel for a Knave iz 1968. godine. Ovaj izuzetan film British Film Institute proglasio je jednim od deset najboljih britanskih filmova svih vremena. Radi se o dirljivoj priči o dječaku koji jedini izlaz iz sive svakodnevice pronalazi u dresuri sokola, unatoč nerazumijevanju svoje okoline. Snimljen na autentičnim lokacijama sjevernoengleskog gradića Barnsleyja, u miljeu naturščika i hladne, realistične fotografije, film je sjajan primjer naturalističkog stila ovoga redatelja, trajno zaokupljena problemima nižih klasa, siromaštva i malograđanštine.


Komentari (0)

Foto