Vatrena karavana (1967)

THE WAR WAGON (Originalni naziv)

vestern

Kauboj se krene osvetiti beskrupuloznom lopovu koji mu je oteo ranč i rudnik zlata

 
Režija: Burt Kennedy
Scenarij: Clair Huffaker
Uloge: John Wayne, Kirk Douglas, Howard Keel, Robert Walker, Keenan Wynn, ...

Filmografija

Godinu dana nakon što su zajedno nastupili u ratnoj drami "Cast a Giant Shadow" redatelja Melvillea Shavelsona holivudske glumačke zvijezde John Wayne (Rio Bravo, Čovjek zvan hrabrost) i Kirk Douglas (Žudnja za životom, Spartak) ponovno su zajedno stali pred kamere u ovom vesternu, spoju akcije i komedije.

Nakon tri godine provedene u zatvoru Taw Jackson (J. Wayne) je ponovno slobodan. Pušten ranije zbog dobrog vladanja, Jackson se javlja šerifu Strikeu (T. Wilson) ne bi li napokon započeo normalan život. Prekaljenom kauboju želja za svakodnevicom samo je krinka za dugo planiranu osvetu. Naime, Jacksona je u zatvor strpao beskrupulozni Frank Pierce (B. Cabot) koji mu je prevarom oteo ranč i rudnik zlata, te ga pokušao ubiti, unajmljujući ubojicu Lomaxa (K. Douglas). Međutim, Jackson se sada udruži upravo s Lomaxom kako bi zajedno opljačkali Pierceovo pola milijuna dolara vrijedno zlato koje bogataš prevozi u oklopnoj kočiji čuvanoj desecima do zuba naoružanih revolveraša predvođenih plaćenikom Hammondom (B. Dern). Ali, i Jackson i Lomax imaju svoje pomagače...

Film je režirao Burt Kennedy, tih godina višestruko angažiran u sličnim projektima. Wayne je iste godine glumio u vesternu "El Dorado", baš kao i Douglas u vesternu "Na Zapad". Naglašeno "vesternovska" ekipa s lakoćom je odradila i ovaj film koji se s pravom smatra jednim od najzabavnijih naslova tog žanra. Nepretenciozna priča osvaja ne samo svojim ritmom i virtuozno režiranim akcijskim sekvencama, već i poprilično nadahnutim nastupima J. Waynea i K. Douglasa. Njihove duhovite replike te galerija likova koja im pomaže u pljački doista imaju samo jedan cilj - zabaviti publiku. Pritom Wayneovo i Douglasovo nadmudrivanje djeluje dovoljno svježe i uvjerljivo da se film slobodno može proglasiti jednim od prethodnika buddy-buddy filmova iz 70-ih i 80-ih. Naposljetku, u produkciji je sudjelovao niz cijenjenih umjetnika, od višestrukog oskarovca skladatelja Dimitrija Tiomkina (Točno u podne, Starac i more), preko direktora fotografije Williama H. Clothiera (Alamo), do također oskarovca, montažera Harryja W. Gerstada (Točno u podne, Šampion). Tiomkinovu pjesmu "Ballad of the War Wagon" izvodi Ed Ames.


Komentari (2)

Foto