Umri muški (1988)

Die Hard (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Bruce Willis kao odvažni njujorški policajac u prvom filmu iz vrlo uspješnog serijala

 
Režija: John McTiernan
Scenarij: Jeb Stuart, Roderick Thorp
Uloge: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Reginald Veljohnson, Paul Gleason, ...

Filmografija

"Umri muški" prvi je u serijalu istog naslova u kojima Bruce Willis glumi policajca Johna McClanea koji se uvijek nađe u opasnim situacijama. Uz majstorsku režiju (prvi i treći film trilogije režirao je John McTiernan, a drugi Renny Harlin) i izvrstan scenarij u kojem je napetost prožeta humorom, karakteri dobro smišljeni, a akcija nije sama sebi svrhom, Bruceu Willisu pripada zasluga za planetarnu popularnost ovog serijala.

Njujorški policajac John McClane (B. Willis) putuje u Los Angeles u posjet svojoj supruzi Holly (B. Bedelia) koja je postigla uspješnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji Nakatomi. McClane u L. A. dolazi na sam Božić i ne sluti da će događaji koji slijede poremetiti njegov susret s obitelji jer istodobno grupa njemačkih terorista, predvođenih Hansom Gruberom, zauzima zgradu. Predsjednik Nakatomija Tagaki je ubijen, a zaposlenici postaju Gruberovi taoci. McClane će krenuti u akciju oslobađanja talaca.
Jedan od terorista pogine i McCLane preuzima njegov talki-walki kojim će komunicirati s policijom. Jedan od zaposlenika u korporaciji zainteresiran je za McClaneovu ženu Holly i pokušava se povezati s Gruberom nagovarajući McClanea da se preda. Istodobno dva agenta FBI-a preuzimaju vodstvo i zapovijede da se cijelom bloku isključi električna struja...

Komentari (13)

Foto